Πανεθνική Απεργία στην Ισπανία

Φωτορεπορτάζ

Πηγή : guardian.co.uk

Με την πρώτη πανεθνική απεργία των τελευταίων οκτώ χρόνων απάντησαν οι Ισπανοί στην πολιτική Θαπατέρο. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία σύμφωνα με τα συνδικάτα ξεπέρασε το 70%.

Οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες της χώρας παρέλυσαν, ενώ προσωρινό “λουκέτο” έβαλαν δεκάδες βιομηχανίες. Διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τις εισόδους εργοστασίων και αγορών σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Οι διαμαρτυρίες συνοδεύτηκαν από επεισόδια καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζομένους εξέφρασε και ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ανακοινώνοντας ότι θα διακόψει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές περικοπές.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Jaquou Utopie

http://wp.me/pPn6Y-2BE

13 thoughts on “Πανεθνική Απεργία στην Ισπανία

  1. Υπάρχει εξειδικευμένη μελέτη-διδακτορικό γιατί οι μπάτσοι είναι με την εκάστοτε κυβέρνηση-εξουσία και όχι με την οικονομική τάξη τους;

    Αν όχι, το προλαβαίνω! Μην το αρχίσει κανείς άλλος!

    Ανθρωπολογία, οικονομία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία, νευρολογία, χημεία, βιολογία, στατιστική, τα πάντα έχει!

  2. Και στην Ελλάδα “πανεθνικό συλλΑΛΗΤΗΡΙΟ” 1.500 ατόμων!
    Η ΓΣΕΕ ξύνεται. Η ΑΔΕΔΥ κάνει διακοπές και το ΠΑΜΕ παρελάσεις.

  3. otan tin anoiksi tou 09 vrethika sti madriti, akouga tous ispanous na mas zilevoun gia to dekemvri.
    twra…tous zilevoume emeis…
    😦 😦 😦

    1. μην εισαι αδικος NLS!
      Το συνθημα εμεις το δωσαμε στην Ευρωπη,πρωτα τον Δεκεμβρη του 08 και μετα στις 5/5! Μονο που εμεις δυστυχως, ειχαμε 4 νεκρους μαζι με τον Αλεξη……
      Τα πραγματα ακομη διαμορφωνονται.

      1. Δεν είχαμε μόνο τους 4 νεκρούς (πέντε από χθες μαζί με τον άτυχο φορτηγατζή), αγαπητή mitera,
        είχαμε και μια προδοτική συνδικαλιστική γραφειοκρατική ηγεσία που εκτόνωσε τον απεργιακό αναβρασμό κάνωντας έξι (6) ανώφελες 24 ωρες απεργίες χωρίς καμιά μα καμιά διάθεση κλιμάκωσης και διάρκειας.

        Για να φτάσουμε χθες στην δήλωση του Παναγόπουλου ότι “ο κόσμος κουράστηκε” και δεν τραβάει άλλο.
        Ο κόσμος κουράστηκε να τον σιχτηρίζει τον ηλίθιο. Και μαζί του και τις παρατάξεις που τον στηρίζουν (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Α.Π.)

        Η αλήθεια είναι ότι στην χώρα του Δεκέμβρη και της εργατικής εξέγερσης της 5ης Μάη, μόλις 1500 νοματαίοι κινητοποιήθηκαν χθες.

        Ο

      2. Σοβαρη μου παραλειψη nls!Ειναι ομως τοσο φρεσκο…..
        Οσο για τον Παναγοπουλο τα θελει ο κ@λος του!
        Κι αν χθες κινητοποιηθηκαν,μολις 1500 ατομα,ειναι ενα δειγμα της απογοητευσης του κοσμου απο τα συνδικατα αλλα και την αριστερα.Για το αν τραβαει ο κοσμος το εχει δειξει περιτρανα
        Καποτε πρεπει να σταματησει η πολιτικολογια και να μπουμε στην ουσια.
        ΕΝΟΤΗΤΑ θα το ξαναπω!
        http://aristerovima.gr/details.php?id=3
        5 απο δω 10 απο κει,δεν εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα!
        Αερολογιες θα μου πεις…..μπορει……
        «εμενα» ομως που αερολογω πρεπει να πλησιασουν οι αριστερες δυναμεις και να με πεισουν να κατεβω στο δρομο.
        Μεχρι τοτε ομως ας κανει ο καθενας οτι μπορει, τα πραγματα οπως ματαειπα διαμορφωνονται 😉
        υγ
        και μη παρει κανεις προσωπικα τα γραφομενα μου ενταξη; 🙂

        βγηκε και η Ντορα να μας πει οτι δεν πρεπει να στρεφουν τις κοινωνικες ομαδες τη μια εναντιον της αλλης,ποιος; η Ντορα μη χ@σω….

  4. Η είδηση κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική και ίσως θα έπρεπε να μπει και κεντρικά: Είναι η πρώτη φορά που απειλούνται συνδικαλιστές, οργανώσεις και κόμματα (ακόμη ΚΑΙ το ΚΚΕ) να βγουν εκτός νόμου.

    Ψήφισμα ποινικοποιεί τους αγώνες εργαζομένων
    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

    Ενα ακόμη βήμα για την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και την περιστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων αποτελεί το ψήφισμα, που προωθείται στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την καταπολέμηση του «εξτρεμισμού».

    Το κείμενο του ψηφίσματος συγχέει τον «εξτρεμισμό» με τα λαϊκά κινήματα Το κείμενο του ψηφίσματος συγχέει τον «εξτρεμισμό» με τα λαϊκά κινήματα Οπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, την ερχόμενη Τρίτη 5 Οκτωβρίου τίθεται για έγκριση στη συνέλευση ένα κείμενο που σκοπίμως συγχέει τον «εξτρεμισμό» με τους αγώνες των εργαζομένων, τα κινήματα και τις οργανώσεις που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο συντάκτης του ψηφίσματος, Ισπανός βουλευτής του λαϊκού δεξιού κόμματος, Pedro Font de Mora, κάνει ρητή αναφορά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μιλά για το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, ορισμένα μέλη του οποίου έχουν καταδικαστεί για βανδαλισμό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, καθώς και για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009.

    Ως πρόσχημα για τη νέα επίθεση ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες, το κείμενο του ψηφίσματος χρησιμοποιεί τη μάχη κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των φασιστικών κομμάτων και της τρομοκρατικής δράσης. Η πρόληψη της διασάλευσης της δημόσιας τάξης γίνεται ο δούρειος ίππος για τη λήψη μέτρων που πλήττουν κατακτημένα δικαιώματα, όπως η ελευθερία έκφρασης και συμμετοχής σε οργανώσεις. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνεται, όπως τονίζει η κ. Κανέλλη, η ανιστόρητη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

    Δεν πρέπει να θεωρείται άσχετο και το γεγονός ότι μόλις πριν από ένα μήνα, η ελληνική κυβέρνηση κατάργησε από το νόμο ορισμού της τρομοκρατίας τη διάταξη που απαγόρευε να θεωρηθεί ως τρομοκρατική πράξη η διάπραξη αδικημάτων που γίνεται στο πλαίσιο της πάλης για τη δημοκρατία ή της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Η κατάργηση αυτή άνοιξε το δρόμο για ποινικοποίηση ως τρομοκρατικής κάθε δράσης κοινωνικής αμφισβήτησης, που η εξουσία τη θεωρεί επικίνδυνη.

    Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το υπό προώθηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισμα είναι η προληπτική λογοκρισία, η απαγόρευση κομμάτων και οργανώσεων, ο αποκλεισμός από τη συμμετοχή σε εκλογές, η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης. *
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=208839

    και

    Στοχοποιεί την καρδιά των λαϊκών κινημάτων

    Πέντε χρόνια μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το ίδιο αντιδραστικό όργανο επανέρχεται με νέο κατάπτυστο ψήφισμα

    Νέα απόπειρα στοχοποίησης των λαϊκών κινημάτων, στο όνομα της «καταπολέμησης του εξτρεμισμού», βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής, την Τρίτη 5 Οκτώβρη 2010, προωθείται ψήφισμα, με το οποίο γίνεται μια συνολική προσπάθεια νομιμοποίησης όλου του αυταρχικού – αντιδημοκρατικού πλαισίου που προωθείται τα τελευταία χρόνια από τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό.

    Πρόκειται για το ίδιο όργανο, που προσπάθησε πριν από πέντε χρόνια να εφοδιάσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της αστικής τάξης με το λεγόμενο «αντικομμουνιστικό μνημόνιο». Με το προωθούμενο ψήφισμα – πλαίσιο, επιχειρείται η θωράκιση του Δικαίου της αστικής τάξης και η ενσωμάτωσή του στον πυρήνα της νομοθεσίας όλων των κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (μέλη του είναι όλες οι χώρες της Ευρώπης μέχρι τα Ουράλια και τον Καύκασο), με καθαρό στόχο τον εχθρό λαό.

    Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να «διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία κατά του εξτρεμισμού εφαρμόζεται συστηματικά και με συνέπεια σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού». Δίνοντας τον ορισμό του «εξτρεμισμού», τον περιγράφει ως την «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» και προσθέτει: «Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εξτρεμιστές να θεωρούν τον εαυτό τους ριζοσπάστες».

    Με άλλα λόγια, το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι η αστική δημοκρατία είναι θέσφατο. Με δεδομένο αυτό, προσπαθεί με αυθαίρετους ορισμούς να ταυτίσει τη μαζική πολιτική πάλη για την ανατροπή της με ενέργειες και μηχανισμούς που στοχοποιούνται σαν «ριζοσπαστικές» και επί της ουσίας αξιοποιούνται για τη λήψη αντιδραστικών μέτρων σε βάρος του λαού.

    Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η επισήμανση ότι «ο εξτρεμισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές» και συνδέεται με «την αποτυχία του πολιτικού συστήματος στη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας, την έλλειψη ίσων ευκαιριών, τη φτώχεια, τις διακρίσεις και το συναίσθημα του αποκλεισμού». Δηλαδή, κάθε αντίδραση και αντίσταση στα δεινά που αναπαράγει για το λαό η καπιταλιστική εκμετάλλευση, μπορούν να χαρακτηριστούν «εξτρεμισμός» και να εμπίπτουν έτσι στις ενέργειες που το αστικό πολιτικό σύστημα τιμωρεί διά ροπάλου!
    Απαγορεύουν ελευθερίες και κόμματα

    Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το ψήφισμα κάνει ανοιχτά αναφορά στην απαγόρευση λειτουργίας ακόμα και πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

    Με βάση το σχέδιο απόφασης δίνεται η δυνατότητα στις αστικές κυβερνήσεις να περιορίζουν ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, για την αποφυγή «διασάλευσης της τάξης»: «Η Συνέλευση υπενθυμίζει επίσης ότι, παρόλο που η ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι είναι οι πυλώνες μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, η άσκησή τους μπορεί να περιορισθεί, ιδίως όταν ο περιορισμός αυτός αντιστοιχεί σε μία επιτακτική κοινωνική ανάγκη, όπως είναι η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης, η προστασία της ηθικής και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».

    Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι το αντιδραστικό αυτό πλαίσιο διαμορφώνεται για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις, σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της ταξικής πάλης. Για το λόγο αυτό, καλούνται τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να «ενθαρρύνουν τις αρμόδιες επιτροπές του», ώστε να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό».

    Στη συνέχεια, τα κράτη – μέλη προτρέπονται στην «εισαγωγή του κατάλληλου νομικού πλαισίου και τη συνεπή εξασφάλιση της εφαρμογής του», υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται μέτρα για την απαγόρευση και το σχηματισμό ενός νέου κόμματος, την απαγόρευση να συμμετέχει στις εκλογές και την απαγόρευση να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Είναι φανερή η ταύτιση των όσων λέει το ψήφισμα με αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να ζυμώνουν κυρίως σε βάρος του ΚΚΕ τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, με πρωτεργάτες το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

    Μάλιστα, για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του τι ακριβώς εννοείται, αναφέρονται και παραδείγματα για απαγορεύσεις κομμάτων όπως «στην Πολωνία όπου υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους», δηλαδή οι αποφάσεις που εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμού και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα.
    Ειδική μνεία στην Ελλάδα

    Στο τέλος του κειμένου γίνεται σαφής αναφορά σε «μορφές εξτρεμισμού» που προσανατολίζουν κατευθείαν σε λαϊκές κινητοποιήσεις με συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα: «Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια έξαρση ορισμένων μορφών εξτρεμισμού στην Ευρώπη, οι οποίες επιδιώκουν στόχους που είναι κατά παράβαση των δημοκρατικών – ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών της Ευρώπης».

    Ολα αυτά συνδέονται με «την τρέχουσα οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σχετικά με τη φτώχεια και την ανεργία» που θα μπορούσαν να «επιδεινώσουν στην παρούσα φάση την αναβίωση των εξτρεμιστικών κινημάτων». Πιο συγκεκριμένα: «Αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (…) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων το 2009».
    http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5868559

Leave a comment