29 Δεκεμβρίου 2012: Τα χαμένα παιδιά επιστρέφουν στη χώρα του Ποτέ Ποτέ

29 Δεκεμβρίου 2012: Τα χαμένα παιδιά επιστρέφουν στη Χώρα του Ποτέ Ποτέ by Jaquoutopie on Mixcloud

Τελευταία χώρα του Ποτέ Ποτέ για το 2012 στο Radiobubble και δύο από τα χαμένα παιδιά επιτέλους έκαναν την εμφάνιση τους. Τόσο καιρό μου στέλνουν τις ανταποκρίσεις και τις εντυπώσεις τους, τραγούδια, λινκ και παρατηρήσεις από διάφορες χώρες αλλά αυτή τη φορά ήμασταν μαζί στο studio. Ο @mpatman από την Ισπανία και η @Κrotkie από το Βέλγιο πέρασαν για λίγες μέρες από την Αθήνα και  ήρθαν στη χώρα του Ποτέ Ποτέ φέρνοντας μαζί τους τραγούδια που συνέδεσαν με διάφορα γεγονότα της χρονιάς που τελείωσε. Ακούμε τις νότες και τους στίχους και τα δύο χαμένα παιδιά μας μιλούν για τα γεγονότα που έζησαν από κοντά και πως όλα συνδυάζονται.

Ο mpatman ξεκίνησε φουριόζος με το μουσικό μανιφέστο του CUP, της αριστερής, αντικαπιταλιστικής συνεργασίας που προσπαθούμε να την περιγράψουμε και καταλήγουμε στο να τονίζουμε ότι είναι μια συνελευσιακή πολιτική οργάνωση που κατέβηκε για πρώτη φορά στις καταλανικές εκλογές του Νοέμβρη και μπήκαν στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Η Κrot ξεκινά αφιερώνοντας τραγούδι στον manikako μας και περνά ξαφνικά και με τη γνωστή της μαεστρία στις Βρυξέλλες και το γεύμα που παρέθεσε λόμπι σε κάστρο του Βελγίου στο οποίο συμμετείχαν γνωστοί οικονομικοί παράγοντες και αποτέλεσε την αφορμή για μια μεγάλη (για τα δεδομένα του Βελγίου) κινητοποίηση διαμαρτυρίας από την Committee Action Europe και μια εκτός προηγουμένου, για τα δεδομένα του Βελγίου επίσης, καταστολή με δεκάδες συλλήψεις

Και μετά περνάμε στην ιστορία του Joan και την στάση του απέναντι στην φρανκική δικτατορία που συνδέθηκε με την γεμάτη αγώνες και κινητοποιήσεις χρονιά στην Ισπανία, στην εκτός ελέγχου εξουσία των τραπεζών και τα συνεχή bailout της Dexia, στη γενική απεργία που κράτησε εβδομάδες στη Βαρκελώνη το 1919 απέναντι στην εταιρία ηλεκτρισμού La Canadiense και με άλμα στις δύο γενικές απεργίες που γίναν φέτος στην Ισπανία.

Κι από εκεί στην συναυλία αλληλεγγύης στους αναρχικούς αντιφασίστες στο Σπόρτινγκ, στην απεργία των ανθρακορύχων στις Αστούριες και την τέχνη που ξεπηδά απ’ τους αγωνες, στην Αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου, την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την καταστολή.

Κι ύστερα στις ελληνικές εκλογές, στις βάσκικες εκλογές και το Αριστερό Αυτονομιστικό Κόμμα, στην κόλαση που δεν θα φοβηθούμε, το κράτος, το δομημένο ή μη κίνημα, τις κάθετες ιεραρχικές δομές και τη σχέση τους με τη γραφειοκρατία, τον έρωτα, τον Σαββόπουλο και τον Νταλάρα, το φαινόμενο Λοβέρδος στην πολιτική.

Και για τη Μαριναλέδα και τα “προλεταριακά ψώνια” του Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) και του Γκορντίγιο σε αλυσίδα σουπερμάρκετ που έκαναν αίσθηση στην Ισπανία, το θρησκευτικό συναίσθημα, τον “δραγουμάνο” λαό και τι ορίζει ο καθένας μας με τη λέξη, τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, τους τεχνοκράτες και το ισπανικό Μνημόνιο, τους έφηβους της Εργατικής Λέσχης στη Νέα Σμύρνη, στη μουσική άλλων δεκαετιών και τις εμμονές μας, μια συναυλία στην Ισπανία που πήρε θέση για το χρέος.

Τα τρία τελευταία τραγούδια είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό… για τον Λεοπόλδο, για να μη μας λένε και μελό, για τη θάλασσα…

Για να ακούσετε τη Χώρα του Ποτέ Ποτέ πατήστε πάνω στην εικόνα

LostBoys-2003

Ακούγονται τα τραγούδια:

 1. Orbital – Never

 2. CUP – CUP

 3. Modena City Ramblers – I Cento Passi

 4. Lluis Llach – Damunt D’Una Terra

 5. Joy Division – She Lost Control

 6. Rolando Alarcón – A La Huelga

 7. Γιώργος Μεράντζας – Δίκοπη Ζωή

 8. Spanta La Xente – Dies De Barrica

 9. Μελαγχολικό Εμβατήριο – Μανώλης Μητσιάς

 10. BEC – Bildu Gara Bildu

 11. The Decemberists – This Is Why We Fight

 12. Διονύσης Σαββόπουλος – Παράγκα

 13. Reincidentes – Andalucia Entera

 14. Μανώλης Μητσιάς – Τσάμικος

 15. Los Punsetes – Los tecnócratas
 16. Τhe Smiths – There’s a Light That Never Goes Out

 17. The Dandy Warhols – Get Off

 18. Love Of Lesbian – Incedios De Nieve

 19. Φοίβος Δεληβοριάς – Είμαι Γυφτάκι

 20. Savages – Husbands

 21. Florence and The Machine – That’s What the Water Gave Me

υ.γ.

Μετά την εκπομπή μου ήρθε ένα μήνυμα και μια ζωγραφιά. Την αγαπήσαμε και οι τρεις μας και κάποια στιγμή θα την εμφανίσουμε εκεί που δεν θα το περιμένει ο δημιουργός της.

J.U.

One thought on “29 Δεκεμβρίου 2012: Τα χαμένα παιδιά επιστρέφουν στη χώρα του Ποτέ Ποτέ

 1. τελικά το βρήκαμε το κόνσεπτ :Ρ
  πολλά πολλά ευχαριστώ για τη φιλοξενία -τα καλύτερα θά’χω να λεω 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s