Ιδέες …ante portal [Για τον ένα χρόνο RNB]

Η δυνατότητα είναι μια πολύ ισχυρή λέξη. Κυρίως γιατί, πίσω από την έμπνευση, κρύβει μια πραγματοποιήσιμη δημιουργική εικόνα ελευθερίας για το μέλλον. Γι’ αυτό και ασκεί μόνο γοητεία. Γι’ αυτό, αν συνειδητοποιήσεις τα συναισθήματα όταν πληκτρολογείς Red Notebook, καταλαβαίνεις ότι αυτό που σε παρασύρει είναι το αναζωογονητικό κύμα της δυνατότητας.

Δυνατότητα να παρακολουθήσεις έναν διάλογο όπως δεν τον έχεις συνηθίσει. Λίγο πιο μακριά από τις κραυγές των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, λίγο πιο μακριά από τις χρωματιστές κλισέ διαφημίσεις τραπεζών στη μέση του δελτίου ειδήσεων, εκεί που πληροφορείσαι το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας και ταυτόχρονα κάποιος σου πουλάει συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μεγάλης ασφαλιστικής. Λίγο πιο μακριά από τον εύκολο λόγο των free press που παίρνεις ασυναίσθητα ανεβαίνοντας τα σκαλιά του μετρό, εκεί όπου η ομορφιά της νιότης και της ανάγκης για δημιουργία μπλέκεται με το εμπόριο και τη διαφήμιση του νέου trend στην πόλη, αφήνοντάς σε ξεκρέμαστο μεταξύ της πραγματικότητάς σου που δεν χωρά την τιμή του κοκτέιλ και αυτού που σου παρουσιάζεται  ως το στέκι της εποχής. Λίγο πιο μακριά από τη βαρετή επανάληψη, στα μανταλάκια των περιπτέρων, των κανόνων του σύγχρονου επιτυχημένου, που παραμένουν απαράλλακτοι ακόμα και μέσα στην κρίση: με καριέρα και πιστωτική, με αυτοκίνητο και κοστούμι, με επώνυμο ζευγάρι παπούτσια και ακριβή τσάντα, με γαλανόλευκο γάμο σε νησί και διακοπές κάπου στο εξωτερικό• με γκατζετάκια και αυταρέσκεια, με γυμνό αλλά και Gucci• με απόσταση από την πολιτική και απέχθεια προς τη συλλογικότητα, με θεοποίηση του εαυτού και διαρκή ροπή προς την αυταρχική προσωπικότητα.

Δυνατότητα να δεις επιτέλους στο προσκήνιο τις ιδέες που δεν χωράνε στα κανάλια του κομφορμισμού της πληροφορίας. Να δεις να χωράει παντού η κριτική χωρίς φόβο και με πάθος, και πιο πολύ σε αυτά που υποστηρίζεις. Να βρεις κάπου τις λέξεις για να επαναπροσδιορίσεις την πραγματικότητα, να δεις ότι κατανοείς και δεν είσαι ο μόνος. Να μιλούν πολλοί και να ακούγονται όλοι. Να βρεις σ’ εκείνο το άρθρο, σ’ εκείνη την παράγραφο, εκείνη την πληροφορία για ένα σημείο του πλανήτη που δεν θα σε κάνει πια να το νιώθεις σαν τουριστικό προορισμό. Να μπορείς επιτέλους να δεις με τα μάτια σου ότι μίλια μακριά, αλλά και δίπλα στην πόρτα σου, η ζωή μας ορίζεται με λίγα αναγκαία, κρατιέται μέσα στα χέρια των πολλών που δεν διστάζουν να παλέψουν μαζί, κατανοείται επειδή εμείς την αναλύουμε και την καταγράφουμε με κοινές αισθήσεις• προχωράει, επειδή εμείς έχουμε αποφασίσει να μην σταματήσουμε να βρίσκουμε το βήμα, τη στιγμή που συνεχώς επαναπροσδιορίζουμε τον προορισμό. Και είναι γεμάτη ποίηση…

Στην ποίηση η δυνατότητα μπορεί να έχει για εργαλείο της ένα σκέτο πληκτρολόγιο, να έχει τη μορφή της ηλεκτρονικής σελίδας. Να έχει ακόμα και αυτή την κόκκινη γραμμή που συνδέει τα ασύνδετα διαγωνίως και που την έφτιαξες εσύ επειδή μπορείς. Και μαζί, να περιέχει τις ώρες συζήτησης, τις διαφωνίες, το πισωγύρισμα, την ορμή, την ανάγκη, τις συνέπειες και ασυνέπειές μας, το πολύ και το λίγο μας, τις οπτικές γωνίες πολλών ματιών, την ικανότητα επεξεργασίας εκατομμυρίων νευρώνων και την πραγματοποίηση της ουτοπίας μιας κοινότητας.

Όταν λοιπόν απλώνεται χωρίς αντιστάσεις μπροστά σου η δυνατότητα, δεν μπορείς παρά να την αρπάξεις. Ειδικά αφού ο διαδικτυακός κόσμος μειώνει θεαματικά την απόσταση μεταξύ του χεριού σου και της πραγμάτωσης. Και να πληκτρολογήσεις ξανά τη διεύθυνση…

Χρόνια πολλά!

(το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Red Notebook με αφορμή τα πρώτα γενέθλια της προσπάθειας)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s