Η Πορτογαλία “σταμάτησε”

στην πρώτη γενική απεργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το 1988

[Αναδημοσίευση]

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων του δημόσιου και ιδίως του ιδιωτικού τομέα έγινε χθες, Τετάρτη 24/11, η γενική απεργία στην Πορτογαλία κατά των σχεδιαζόμενων από την κυβέρνηση Σόκρατες περικοπών των δημοσίων δαπανών υπό το πρόσχημα της σωτηρίας από την οικονομική καταστροφή.

Γράφει η Α. Αλαβάνου


Ο τομέας των μεταφορών παρέλυσε. Πάνω από τα δύο τρίτα των δρομολογίων όλων των τρένων ακυρώθηκαν, όπως και το 60% των αστικών συγκοινωνιών. Το μετρό της Λισαβόνας έκλεισε και τα φέρι μπόουτ έμειναν δεμένα στους ντόκους των λιμανιών. Αλιευτικά λιμάνια νεκρώθηκαν. Τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος. Σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, δημοτικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Τράπεζες, ΜΜΕ και πετρελαϊκές εταιρίες έκλεισαν.
Ήταν η πρώτη απεργία ύστερα από 22 χρόνια στην οποία συντονίστηκαν τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα συνδικάτα αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος τον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγάλος, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία όπου εργάστηκε λιγότερο από το 10% των εργατών στην Autoeuropa ,κοντά στη βόρεια πόλη του Πόρτο, και σε όλο το βιομηχανικό της σύμπλεγμα . Επίσης μεγάλη συμμετοχή υπήρξε στη μεταλλουργία, στην τσιμεντοβιομηχανία, στα ναυπηγεία, στην κλωστοϋφαντουργία, στον κλάδο ποτών και τροφίμων κ.α.
Η απεργία άρχισε τα μεσάνυχτα, όταν οι εργάτες έφτιαξαν απεργιακές φρουρές σε όλη τη χώρα και έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Λισαβόνας.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν βαθύ θυμό έναντι της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης που σχεδιάζει νέο γύρο περικοπών δαπανών και αυξήσεων των φόρων ύψους 5 δισ. ευρώ και εισάγει τα μέτρα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο αύριο. Η πρόθεσή της είναι να μειώσει το έλλειμμα από 7,3% του ΑΕΠ σε 4,6% το επόμενο έτος για να “καθησυχάσει τις αγορές”, εν μέσω των γνωστών πλέον εκβιασμών προς τους εργαζόμενους ότι θα ενσκήψει ο “μηχανισμός της τρόικας”. Μερικά από τα μέτρα είναι η μείωση κατά 5% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση του ΦΠΑ σε 21 και στη συνέχεια σε 23%. Τους σοσιαλδημοκράτες, που έχουν κυβέρνηση μειοψηφίας, συντρέχει η δεξιά αντιπολίτευση στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, η οποία δήλωσε ότι δεν θα μπλοκάρει τον προϋπολογισμό του 2011. Πράγμα που σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός λιτότητας θα ψηφιστεί.
” Η κλίμακα της απεργίας”, δήλωσε ο γ.γ. του Κ.Κ. Πορτογαλίας Τζερόνιμο ντε Σούσα, “είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί επιτεύχθηκε παρά την καλλιέργεια κλίματος εκβιασμών και πιέσεων. Ιδεολογικών πιέσεων για την υποτιθέμενη μη χρησιμότητα των αγώνων. Εκβιασμών που προήλθαν από την παράνομη επιβολή παροχής μίνιμουμ υπηρεσιών που αποσκοπούσαν να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία. Οικονομικών πιέσεων που στόχευαν ειδικά τους εργαζόμενους με επισφαλείς σχέσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης και την απώλεια επιδομάτων. Έλαβαν δε χώρα παράνομες οχλήσεις σε πολλούς τόπους από  αστυνομικές δυνάμεις που συνέβαλαν σε παραβιάσεις του απεργιακού νόμου”.
Α. Αλαβάνου
(Πηγές: France 24, ιστοσελίδα του Κ.Κ.Π.)

Αναδημοσιεύει από το Αριστερό Βήμα η Jaquou Utopie

http://wp.me/pPn6Y-46V

Advertisements

2 thoughts on “Η Πορτογαλία “σταμάτησε”

  1. “υπό το πρόσχημα της σωτηρίας από την οικονομική καταστροφή”

    προκειμενου να μην καταστραφει η “χωρα”, καταστρέφουν το λαό της. Μια από τα ίδια με μας δλδ.
    Τελικά τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι οι κάμποι και τα ψηλά βουνα;

  2. …η συνταγή απότι έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής είναι η ίδια, η ουσία είναι η αντίδραση των λαών… σ’εμάς παρά τις καθημερινές σχεδόν απεργιακές κινητοποιήσεις, μεμονωμένων εργαζομένων, υπάρχουν αγκάθια …. αγκάθια μεγάλα από την πλευρά της Αριστεράς, που αδυνατεί να αφήσει κατά μέρος τις διαφορές και να επικεντρωθεί στο στόχο, που είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ όλων των αριστερών δυνάμεων, και έτσι να κινητοποιήσει τον κόσμο, έτσι χύμα ο κόσμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s