Δ.Ο.Λ.: Απολύσεις με μπράβους σε ετοιμότητα

<UPDATE>

μεταδίδει η Jaquou Utopie

Η σφαγή των εργαζομένων στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη συνεχίζεται. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η διεύθυνση της εταιρείας έχει ανακοινώσει την απόλυση 20 εργαζομένων, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 απολύσεις συνολικά.
Οι εργαζόμενοι του οργανισμού συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση σήμερα για να αποφασίσουν την στάση τους απέναντι στην εργοδοσία.
Την παράσταση στο συγκρότημα όμως έκλεψαν οι μπράβοι που καλέστηκαν από την εργοδοσία μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης για να επαναφέρουν στην τάξη τους εργαζόμενους και εμφανίστηκαν προς συμμόρφωσή τους. Οι “κύριοι” αυτοί, ένοπλοι κάναν την εμφάνισή τους σε όροφο του συγκροτήματος και απαίτησαν από συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων να φύγει από το κτήριο. Μετά την αποχώρησή τους μπορεί ο ΔΟΛ να υπερηφανεύεται για τον σεβασμό των αρχών της αστικής δημοκρατίας, αξία  που διαπνέει τόσο τα έντυπα όσο κυρίως τις εργασιακές σχέσεις στο συγκρότημα…

Από τη συνέλευση έχει αποφασιστεί στάση εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων Δευτέρα & Τρίτη, εν αναμονή της απόφασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη. Την Τρίτη παράσταση των εργαζόμενων του ΔΟΛ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να ζητήσουν απο την Ενωση να σταθεί στο πλάι τους σε αυτήν την νέα αντιπαράθεση με την εργοδοσία και την Τετάρτη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 2μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων “Δουρειος Ίππος, τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:

Σε ανώτερα στάδια φτάνει ο αυταρχισμός του Ψυχάρη και των διευθυντών του στις  εφημερίδες του ΔΟΛ. Σήμερα απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο εργασίας ΤΩΝ ΝΕΩΝ του Τάσου Αναστασιάδη, αιρετού εκπροσώπου των δημοσιογράφων του ΒΗΜΑΤΟΣ στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος ήθελε να ενημερώσει για τις σημερινές ομαδικές απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων του Οργανισμού, τους συναδέλφούς του στα ΝΕΑ και να τους καλέσει να πάρουν μέρος στη συνέλευση όλων των εργαζομένων στον ΔΟΛ.

Αργότερα, μετά τη συνέλευση, ο συνάδελφος Τάσος Αναστασιάδης, εκλήθη… δι’ υπόθεσίν του από την εργοδοσία, όπου ο Ψυχάρης και οι άνθρωποι του καθεστώτος του τού ανακοίνωσαν επισήμως την απαγόρευση της εισόδου του στα ΝΕΑ στο εξής… Και  όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε, επιστράτευσαν τους ένοπλους ειδικούς φρουρούς τους για να τον “πετάξουν έξω”

Αξίζει να αναφερθούν και οι πέντε βασικοί αρνητικοί παράγοντες στην πάλη των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όπως περιγράφονται στο blog Άνεργοι Δημοσιογράφοι:

Πέντε είναι οι αρνητικοί παράγοντες που πρέπει να παλέψουμε στις μεταξύ μας σχέσεις αυτή την μακρά περίοδο που θα ενταθεί η εργοδοτική επίθεση και θα προχωρά η διάλυση της κοινωνίας από την πλήρη εφαρμογή των “Μνημονίων” του ΠΑΣΟΚ- Τρόϊκας:

 1. Ο Φόβος
 2. Η Αγνοια – η Αυταπάτη (εγώ θα τη βολέψω / η κρίση δεν αγγίζει εμένα ακόμα / το αφεντικό μου δεν είναι σαν τα άλλα, είναι καλό)
 3. Ο Ατομικισμός – η Ιδιοτέλεια
 4. Η Ηττοπάθεια / ελλειψη αυτοπεποίθησης (χαμένη υπόθεση/ δεν βγαίνει τίποτα / η αριστερά και τα συνδικάτα είναι σκορποχώρι / οι δημοσιογράφοι είναι πουλημένα τομάρια / είμαστε άξιοι της μοίρας μας/ όλοι φταίμε… άρα εμμέσως ενστερνιζόμαστε το “μαζί τα φάγαμε” του Πάγκαλου)
 5. Η Καχυποψία / έλλειψη εμπιστοσύνης.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να παλέψουμε, με έμπρακτες κινήσεις αλληλεγγύης με συλλογική, διακλαδική, δημοκρατική δράση για το ψωμί αλλά και για τα τριαντάφυλλα, για την αξιοπρέπεια στην εργασία αλλά και την αξιοπρεπή ζωή από μία δουλειά…

Δείτε επίσης:

Νέες προκλήσεις στον ΔΟΛ

Διακλαδική Πρωτοβουλία ΜΜΕ, ΕΠΕΙΓΟΝ!

Κατάληψη ΕΣΗΕΑ: Νέο κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ανακοίνωση Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ, 12/11/2010

Ο Ψυχάρης επιστρατεύει τους μπράβους του – Συσπείρωση Δημοσιογράφων “Δούρειος Ίππος”

http://wp.me/pPn6Y-3MJ

One thought on “Δ.Ο.Λ.: Απολύσεις με μπράβους σε ετοιμότητα

 1. Οι “καλές” υπηρεσίες του ΔΟΛ στο σύστημα ανταμείβονται

  Είναι κάτι το συνηθισμένο στον καπιταλιστικό κόσμο να χρεοκοπούν επιχειρήσεις και όμως οι καπιταλιστές που τις κατείχαν να έχουν θησαυρίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επιχειρηματίας Λαναράς. Αφού χρεοκόπησε την επιχείρησή του και άφησε απλήρωτους τους απολυμένους εργάτες του, ο ίδιος με τις κομπίνες του έγινε πάμπλουτος.
  Ζει σαν κροίσος σε μια υπερπολυτελή και αχανή βίλα στο Παλαιό Ψυχικό , οδηγεί ένα πανάκριβο τζιπ, απολαμβάνει την πολυτελή θαλαμηγό του και γενικά περνάει διαβιώνει μπέικα.

  Τώρα ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το αμαρτωλό συγκρότημα Λαμπράκη. Κλείνει τα «Ελληνικά Γράμματα» πετώντας στον δρόμο 94 εργαζομένους και την ίδια στιγμή αγοράζει σημαντικό ποσοστό της τράπεζας FMPG! Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, απολύει απ’ τα έντυπα που εκδίδει δεκάδες εργαζομένους (προχτές απέλυσε άλλους 16) και παρουσιάζει την επιχείρηση του στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το ίδιο χρονικό διάστημα όμως, το πολιτικό σύστημα θέλοντας να το ανταμείψει για τις πολύτιμες υπηρεσίες που του προσφέρει διαχρονικά –ειδικά τελευταία με την γκεμπελική προπαγάνδα που κάνει υπέρ του ΠΑΣΟΚ- του προσφέρει «ζεστό» πακτωλό χρημάτων. Μιλάμε για το σκανδαλώδες «δωράκι» που έκανε η Εθνική Τράπεζα στον ΔΟΛ η οποία αγόρασε το μέγαρο που στεγάζεται ο όμιλος έναντι 26 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ πιο πάνω από την τιμή αγοράς του ακινήτου και μάλιστα σε μια περιοχή που τα ακίνητα έχουν πτώση έως και 30%.

  Ας δούμε την σχετική είδηση όπως δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα capital.gr
  «Σύμβαση πώλησης και μακροχρόνιας επανεκμίσθωσης του ιδιόκτητου κτιρίου επί της οδού Μιχαλακοπούλου 80 υπέγραψε η κατά 100% θυγατρική του ΔΟΛ, “Μιχαλακοπούλου Α.Ε.”, με την Εθνική Leasing.

  Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο κτίριο είναι εγκατεστημένα τα γραφεία της μητρικής εταιρείας, όπως επίσης η έδρα και τα γραφεία θυγατρικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

  Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση του κτιρίου αντί του ποσού των 26 εκατ. ευρώ και την επανεκμίσθωσή του στη Μιχαλακοπούλου ΑΕ για 12 χρόνια, με δικαίωμα επαναγοράς του κατά τη λήξη της μισθωτικής περιόδου στην τιμή των 5 ευρώ».

  Αντί για οποιοδήποτε δικό μας σχόλιο –εκτός του ότι οι «καλές υπηρεσίες ανταμείβονται» παραθέτουμε τοποθέτηση αναγνώστη της ιστοσελίδας που αναφέραμε:
  «Γιατί δεν ανακοινώνεται το τίμημα της μίσθωσης;

  Δηλαδή η εθνική στο τέλος τη μίσθωσης πόσα θά έχει εισπράξει, συνολικά; Περισσότερα ή λιγότερα από τους τόκους των 26 εκατομμυρίων;
  Η συναλλαγή αυτή ουσιαστικά είναι δάνειο 26 εκατομμυρίων για 12 χρόνια με εγγύηση το ακίνητο, και δόσεις τα μισθώματα. Οι λογιστικές εγγραφές διαφέρουν.

  Τα μισθώματα που θα πληρωθούν θα εγγράφονται σαν έξοδα και θα αφαιρούνται από τα έσοδα που θα φορολογούνταν με 40%. Δηλαδή αν στα δώδεκα αυτά χρόνια η ΔΟΛ πληρώσει 30 εκατομμύρια σε μισθώματα θα έχει γλιτώσει 12 εκατομμύρια από φόρους. Με απλές λογιστικές εγγραφές!

  Δέχεται η τράπεζα να κάνει με τους ΙΔΙΟΥΣ όρους τέτοια μακροχρόνια επανεκμίσθωση στις κατοικίες των δανειοληπτών της;

  Επιτέλους η κομπίνα δεν έχει τέλος σε αυτή την χώρα».

  Από το Βαθύ Κόκκινο: http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/11/blog-post_7477.html?spref=fb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s