#logo 31

[Αναδημοσίευση]

by @stakon

Γράφουν οι _logo31

Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ Ή ΠΩΣ ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Όλα ξεκίνησαν όταν η ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να προκυρήξει έναν ανοιχτό διαγωνισμό με ανοιχτή ψηφοφορία στο διαδίκτυο προκειμένου να επιλέξει το νέο της λογότυπο. Προφανώς ήθελε να εμφανιστεί ως μια οργάνωςη νεολαίας που ζει (και) μέσα στα social media, και αφουγκράζεται τον παλμό της νέας γενιάς. Όμως δεν υπολόγισαν σωστά… Γιατί η διαδικτυακή κοινότητα έχει έναν αφθόρμητο δικό της τρόπο να αποβάλλει εκείνους που θεωρούν αυτό το χώρο ελευθερίας ως τσιφλίκι τους και μάλιστα δεν είναι έτοιμοι να παίξουν με τους άγραφους νόμους του παιχνιδιού.

Όταν λοιπόν ξαφνικά αυτή η αποσδιόριστη ομάδα που ονομάζεται “διαδικτυακή κοινότητα” συντονίστηκε ψηφίζοντας το παρωχημένο λογότυπο με τον αριθμό 31 ( με μότο: με καράβι τα όνειρά μας και τον ήλιο στην καρδιά μας, ΟΝΝΕΔ) κάνοντας πλάκα, αναδεικνύοντας το πρώτο στον διαγωνισμό, η υπόθεση άρχισε να στραβώνει για την οργάνωση νέων της Νέας Δημοκρατίας. Και κάπου εκεί, την ώρα που οι υπέυθυνοι της ΟΝΝΕΔ απέσυραν από το διαγωνισμό το λογότυπο 31, ξεκίνησε η ιστορία του “δικού μας” logo 31. Την οποία ιστορία και τις προεκτάσεις της μας αφηγούνται κάποιο από εκείνους που κρύβονται πίσω από το project logo 31, που έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί ελευθερο στην πόλη.

Τι είναι το project logo 31 (www.logo31.com & project_logo31); ίσως τελικά το θέμα είναι τι δεν είναι: και αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ας περιγράψουμε λοιπόν τι δεν είναι. ή τουλάχιστον τι δεν θα θέλαμε να είναι : αντι-πολιτική καμπάνια / πολιτική καμπάνια /  καταναλωτικό viral / διαγωνισμός λογότυπου / τρολάρισμα / σκέτη πλάκα /  ακόμη μια διαιδικτυακή ανοησία.

Καλύτερα τώρα; Ίσως, ναι, αλλά ενδεχομένως όχι αρκετά ξεκάθαρο για τους περισσότερους. Πιθανόν αρκετοί να χρειάζονται μια ιστορική περιγραφή του πως και γιατί προέκυψε το project logo 31. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν τουλάχιστον 4 posts που εξηγούν πολύ αναλυτικά το ιστορικό και έμμεσα περιγράφουν το υπόβαθρο αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτά είναι: του nassoskappa, του  bunnysuicides, του  chaka – khan και του zlatkogr. Το καθένα με τον τρόπο του αλλά και όλα μαζί, δίνουν μια πολύ αναλυτική περιγραφή της πραγματικά απίθανης ιστορίας που οδήγησε στην ύπαρξη του project logo 31.

Συνοπτικά λοιπόν η ιστορία έχει ως εξής: το logo 31 ξεκινά ακριβώς στο σημείο που τελειώνει η θλιβερή πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ ή ακόμα καλύτερα, τη στιγμή που η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ περνάει σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο έρχεται η δημιουργική δυναμική της ψηφιακής κοινότητα;ς και το περιεχόμενο που η κοινότητα αυτή μπορεί να προσφέρει μαζικά μπροστά στην “ασκηση δημιουργικότητας” όπου το Project logo 31 την καλεί να συμμετάσχει.

 

by @fac163

Έτσι το project κάνει την εμφάνισή του όχι απλά σαν αντίδραση απέναντι σε μια επικοινωνιακή γκάφα (αυτή τη διάσταση την καλύπτει εξαιρετικά η λίστα #logo31 στο twitter), αλλά σαν μια δημιουργική πρωτοβουλία με αφορμή μια γκάφα. Απέναντι δηλαδή σε αυτό που κάποιοι παραδοσιακά ονομάζουν πολιτικήη, γεννιέται μια ουσιαστικά πολιτική πρωοτβουλία, όπου το “πολιτικό” διακύβευμα δεν έχει πια να κάνει με τη λαγνεί αενός συμβόλου (λογότυπο ΟΝΝΕΔ) αλλά με το “παιχνίδι” πάνω σε ένα κατά τα λοιπά απολίτικο σύμβολο: τη λέξη #logo31 – και μόνο αυτή. Για μας λοιπόν, η πολιτική που μας λείπει είναι αυτό ακριβώς το δημιουργικό παιχνίδι: η συμμετοχή του καθένα μας σε μια ομαδική διδικασία χωρίς συμβολικούς στραγγαλισμούς, με κέφι, με πρωτοτυπία, με ελευθεριακή διάθεση, με χιούμορ και με άποψη. Στο μεταξύ παρά τις αρχικές μετροπαθείς προβλέψεις μας, το  project logo 31 μεγαλώνει με όρους viral, αλλά ταυτόχρονα  έξω από οποιαδήποτε επικοινωνιακή λογική των παραδοσιακών media.  Και αυτό γιατί οι συμμετέχοντες δεν καταναλώνουν απλά κάποιο μήνυμα αλλά “πατώντας” στο μέσο κατασκευάζουν το μήνυμα, ενώ ταυτόχρονα, με το περιεχόμενο που ο καθένας τους επιλέγει, απελευθερώνουν κάθε είδους συνειρμούς: χρησιμοποιώντας μια πολύ απλή φόρμα, ντύνουν τα λογότυπά τους την αισθητική που θέλουν να αναδείξουν ή να καυτηριάσουν και περνούν μηνύματα που τους εκφράζουν, παράγοντας πραγματικά πρωτότυπες ιδέες. Παράλληλα, όλοι μαζί συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι διάδοσης και ανταλλαγής αυτού του περιεχομένου, με τρόπο και ρυθμό που σπάνια έχουμε ζήσει στο ελληνικό ίντερνετ – τη στιγμή που γράφουμε αυτό το ποστ, έχουμε 174 post / συμμετοχές και πάνω από 10.000 επισκέψεις στον site που πριν απο μια εβδομάδα δεν υπήρχε…

 

by @its_ariana

Ξεκινήσαμε το project logo 31 μέσα από την ανάγκη να δείξουμε τι δεν είμαστε και τι δεν θέλαμε ποτέ να γίνουμε. Ακόμη κι αν όλο αυτό κρατήσει πολύ λίγο, όλοι είμαστε κάτι που πολλοί άλλοι θα ήθελαν να είναι: μια δημιουργική κοινότητα. Αυτό δεν είναι απλά σπουδαίο, είναι πολύ σημαντικό και – απέναντι στις λογικές που μας έχουν εξαντλήσει – βαθιά πολιτικό. Αν μη τι άλλο, το #logo31 απέδειξε ότι οι ψηφιακές κοινότητες μπορούν να επηρεάσουν τος αναλοογικές αποφάσεις. Με το project logo 31 ας δείξουμε ότι οι ψηφιακές κοινότητες μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο και ουσία εκεί που οι συμβατικές λογικές σταματούν να κατανοούν.

Α, και ένα τεράστιο και ταπεινό thank you people. And keep on being creative 🙂

Αναδημοσιεύει η Jaquou Utopie από το κοντέινερ

http://wp.me/pPn6Y-3zh

Advertisements

51 thoughts on “#logo 31

   1. Με καράβι τα όνειρά μας και τον ήλιο στην καρδιά μας.

    (φλερτάρω άγρια με το μπαν, το ξέρω 🙂

   2. μπαν και κατω.. 😛

    χαιρομαι πολυ που.. οταν το ειδα το λογκο.. και χωρις να εχω ιδεα για το “σχεδιο”..

    ειχα σκεφτει ποσο ακυρο.. και ηλιθιο ειναι το ΟΝΝΕΔιτικο λογκο να αναφερει “ηλιο”.. χαχαχααχα ..

   3. xaxaxa ποιον ήλιο συντρόφισσα…
    εμένα με είχε (γκουχ) συνεπάρει τόσο το κεντρικό θέμα που ούτε καν πρόσεξα τις λεζάντες τις πρώτες φορές που το είδα (ίσως να έφταιγε και το βραδινό που μου’ χε πέσει βαρύ εκείνη τη μέρα δεν ξέρω)

 1. ε, εντάξει ένα φλερτ δεν καταλήγει πάντα στο διαταύτα! μην ανησυχείς.
  Για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις πάντως, ΔΕΝ εννοούσα αυτό!

  1. πφφφφ….ο BDM εχει φιο ωραιο σωβρακο απο δαυτον…. 🙂 🙂 🙂

   1. Eυχαριστώ μανικ (ασε που είμαι απείρως ομορφότερος…)

   2. πες κάτι και για το κορμί, μην σε πιάνουν μετριοφροσύνες και σεμνότητες τώρα… 😛

   3. To κορμί μου είναι θεικό.
    (Και ο Βούδας θεός δεν είναι;)

   4. ποιο κορμι μωρε…τα πλευρα του φαινονται απ την πεινα…ο νυστικος…

    ασε που αυτος μου θυμιζει το “μαθηματα…” κ μου την δινει….

 2. Θα σας πω ένα μυστικό. μεταξύ μας όμως έτσι;
  Η Narrator αυτό εννοούσε ότι είναι το καλύτερο και το έχει ήδη αυτοκόλλητο στο laptop της!

 3. Καλημέρα συντρόφια, σας αφήνω για μια βδομάδα. Πάω να ασκήσω το ύψιστο δικαίωμα μου σαν πολίτης της δημοκρατίας μας. Και θυμηθείτε: Στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα επιλέγουμε βαρβαρότητα. Όπως λέει και ο MItsaras, τόσος σοσιαλισμός δεν αντέχεται…

  Μανικ βάλε τις ρακές στο ψυγείο 🙂 🙂

   1. Ευχαριστώ mitsara, το καλό βόλι πάντως δεν πρέπει να έχει στόχο μόνο την κάλπη… 😉

   2. Ασφαλώς απλά πρέπει να το δούμε ως ένα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο και τίποτε άλλο.

 4. Λοιπόν, αρκετά κρατήθηκα τόσο καιρό και μία μέρα πριν τις εκλογές θα το ρίξω στο εκλογικό spamming.

  ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ:

  ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΚΑΛΠΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ.

 5. Στηρίζουμε ΛΑ.ΣΥ. για ένα γερό ταξικό δάγκωμα σε Κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ

  1. ΦΟΛΑ ΣΕ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΑΣΥ.

 6. Ρε συ Μιτσάρα… κάνεις διαφήμιση της ΛΑΣΥ κάτω απο το ποστ μου…ΑίΣΧΣ!!!!!!!!!!! αυτό θα πει πόλεμος 😛
  Θα σε αιφνιδιάσω κι εγώ λοιπόν…

   1. χα!
    εννοια σου και εφεξης αναλαμβανει η συντροφισσα με το κατανα της…

   2. παντως συμφωνω εν μερει με το συνθημα σου.
    “Μαυρο στα κομματοσκυλα”
    Επίσης και στο “Οχι στη ΛΑΣΥ”

    Προσθετω απλα το ΝΑΙ στην Αντικαπιταλιστικη Ανατροπη 😀

    (προβοκαρουμε λιγο, αλλα για να ευθυμησομεν 🙂 )

   3. Η εργατιά τίποτε δεν έχει πια να χάσει
    στηρίζοντας γαρίφαλλο και ΛΑΣΥ.

   4. σορρυ το εγραψα λαθος.
    εννοω φολα στα κομματοσκυλα.
    γι αυτο και δε γελασε ο συντροφος 😉

 7. Μιτσαρα κανε δουλεια σου! 🙂

  bdm καλο ταξιδι και πιειτε και καμμια ρακι στην υγεια μας! 🙂
  Οσο για το βολι που θα τους ριξουμε, ελπιζω να ειναι απο κανονι κι οχι απο νεροπιστολο! (γενικα μιλαω)
  χαιρετω σας

   1. Εσύ γιατί τσιμπάς δεν κατάλαβα, αφού πηγε στον ΣΥΝ;
    Άλλο ειναι το νόημα του τργουδιού Μητσάρα… και το ξέρεις 😉

   2. Διαφωνώ με τακτικές Μαλάμη που συνήθως είναι από γραφικές έως επικίνδυνες και στη τελική πολιτικά αναποτελεσματικές. Αλλά αυτή τη στιγμή το νόημα που αποδίδεις είναι πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πάσχει ολοκληρωτικά από το σύνδρομο Μαλάμη το οποίο δεν αποδέχομαι. Ασφαλώς πάντα υπάρχουν οι κλώνοι του Μαλάμη οι οποίοι όμως δεν ευδοκιμούν μόνο στο ΚΚΕ.

  1. Με μια υποσημείωση μόνο Jaquou:
   Ο Μαλάμης που λέει το τραγούδι πήγε μετά στο Συνασπισμό, οπότε όταν η Αλέκα λέει στην φωτογραφία “Μακρυά από τα ναρκωτικά και το Συνασπισμό” ουσιαστικά λέει “Μακρυά από τα ναρκωτικά και το Μαλάμη”.

   Είναι λίγο μπερδεμένα πια τα πράγματα, ειδικά αν σκεφτείς ότι μερικοί απ’ αυτούς που μας βάραγαν δεν παρέμειναν στο ΚΚΕ, ούτε πήγαν μαζί με το Μαλάμη, αλλά πήγαν αλλού και σήμερα τραγουδούν το “Βάρα μας Μαλάμη” και…
   …….και άστα, μεγάλο μπλέξιμο 😉

   1. Ως επαγγελματίας προβοκάτορας (το έχετε καταλάβει άλλωστε) που αύριο θα ψηφίσω και τους πρώην και τους νυν διώκτες μας, έχω ένα λόγο παραπάνω… 😉

 8. Εχουν και τα καλα τους οι εκλογες….BDM θα ξαναπας στα Χανια…συντομα απ οτι φαινεται…χαιρετισμους στον ΜΑΝΙΚΑΚΟ και ριχτε και καμμια μπαλωθια 🙂 🙂
  καλα ναπερασεις.

 9. Εγώ γιατί ψηφίζω 500 μέτρα από το σπίτι μου και δεν δικαιούμαι εκλογικά άδεια ρε γαμώτο;

 10. Ε, όσοι θέλουν να ψηφίσουν (εκτός του Λευκού!), ας δοκιμάσουν την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
  …Mitsara, ακόμα να στείλεις τα 500 ευρώ! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s