Ζώντας μαζί με το Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών της Βραζιλίας

Γράμμα στον πατέρα

του Στέλιου Τσιλιούκα*

Στην Κούβα δεν εχω πάει ακόμα, οπότε η εικόνα που έχω σχηματίσει ειναι απο την προπαγάνδα των ΜΜΕ και απο περιγραφές φίλων και συντρόφων που την έχουν επισκεφτεί. Περιγραφές λίγο ή πολύ αρνητικές για έλλειψη ελευθερίας και βασικών αγαθών, μια εικόνα εντελώς διαφορετική απο αυτή που έχουν οι αγωνιστές του MST. Η ειδική τους σχέση με το νησί της επανάστασης είναι ότι επιλέγεται ενας αριθμός νέων (που όλο και αυξάνει) να σπουδάσουν ιατρική ή κτηνιατρική ώστε να γυρίσουν και να ενισχύσουν το κίνημα στους οικισμούς και στην ύπαιθρο.
Γνώρισα έναν καταπληκτικό άνθρωπο τον Ιβανί Παζινάτο, αγρότης,  αγωνιστής του κινήματος και αυτοδίδακτος πολιτικός μηχανικός (οι σύντροφοι τον αποκαλούν ¨κοινωνικό μηχανικό¨). Μου έδειχνε με περηφάνεια που ξεχείλιζε απο τα μάτια του ένα όμορφο ξυλόγλυπτο με το πρόσωπο του Τσε απο την μία πλευρά και απο την άλλη ένα γράμμα απο την κόρη του που σπουδάζει κτηνιατρική στην Κούβα. Με την άδεια του σας μεταφέρω το περιεχόμενο του γράμματος:

Γράμμα στον πατέρα:

Μπαμπά,

Με πολύ αγάπη και τρυφερότητα απο την Τζουλιάνα Παζινάτο.
Χάρη στο κουράγιο του Φιντέλ Κάστρο, του Τσε Γκεβάρα και του Καμίλιο Ριενφοέγκας
που κάνανε την Κούβα μια χώρα ελεύθερη, μια χώρα σοσιαλιστική όπου οι άνθρωποι
είναι ελεύθεροι και ξέρουν να ζούνε την ζωή.
Μια χώρα οπου δεν υπάρχει βία, ναρκωτικά, αναλφαβητισμός και δεν πεθαίνεις απο την πείνα.
Χάρη στο MST, σήμερα εγώ ζω εδώ, και το πιο σημαντικό σπουδάζω και σκοπεύω να γυρίσω ολοκληρωμένη
κτηνίατρος. Βρήκα εδώ αυτό που το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι ικανό να κάνει, να προσφέρει
στο λαό που δουλεύει και αγωνίζεται καλύτερες συνθήκες ζωής.

Ζήτω η Κούβα

Ζήτω η σοσιαλιστική επανάσταση

Πατρίδα ή θάνατος, θα νικήσουμε
Μέχρι την νίκη για πάντα

Τζουλιάνα Παζινάτο

* Ο Στέλιος Τσιλιούκας είναι καθηγητής Φυσικής  Β’βάθμιας εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, βρίσκεται ήδη ενάμιση μήνα στο MSTστη Βραζιλία

Διαβάστε το Πρώτο Μέρος των ανταποκρίσεων εδώ.

Διαβάστε το Δεύτερο Μέρος των ανταποκρίσεων εδώ.

Διαβάστε το Τρίτο Μέρος των ανταπoκρίσεων εδώ.

Στη δημοσίευση βοήθησε η Jaquou Utopie

shortlink: http://wp.me/pPn6Y-250

9 thoughts on “Ζώντας μαζί με το Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών της Βραζιλίας

 1. να ξερεις παντως οπου ακους πολλα κερασια…..πολυ μονοπλευρο το γραμμα για να ειναι αντικειμενικο…πιο πολυ μοιαζει με προπαγανδα παρα με γραμμα παιδιου προς τον πατερα…

 2. Σε σχέση με την Βραζιλία η Κούβα όντως φαντάζει παράδεισος. Πόσω μάλλον… σοσιαλιστικός, δεδομένου ότι τον κουβανικό σοσιαλισμό τον διαχειρίζεται το αντίστοιχο κουβανικό κράτος , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο λαό (ετερεκαθορισμός , δηλ. που δεν ελέγχεται άμεσα από άμεσες και συμμετοχικές λαϊκές δομές, κ.λπ).

 3. Αφού το γράμμα είναι προσωπικό είναι αναμενόμενο να είναι υποκειμενικό. Έχουμε άλλωστε χορτάσει από “αντικειμενικότητα” και πολιτική ορθότητα δυτικού τύπου. Σημαντικότερο είναι όχι να είσαι αντικειμενικός αλλά έντιμος. Και μπορεί να είσαι στρατευμένος και έντιμος, όπως και μη έντιμος φυσικά. Επίσης η οπτική γωνία εξαρτάται από τη θέση του παρατηρητή, τόσο στη φυσική όσο και στην πολιτική. Ένας δυτικός που θα μείνει μόνιμα στην Κούβα ασφαλώς θα νιώσει αρκετά άβολα στερούμενος πολλές “ανέσεις” που είχε συνηθίσει, στην αρχή ειδικά. Αντίθετα, κάποιος προερχόμενος από χώρα του Τρίτου Κόσμου θα δει την Κούβα σαν επίγειο παράδεισο. Μια χώρα που δε σκας από το φαγητό αλλά δεν πεθαίνεις από την πείνα και που απολαμβάνεις δωρεάν υγειονομικό και εκπαιδευτικό σύστημα, στέγη, αξιοπρέπεια. Ειδικά οι σχολές ιατρικής είναι ονομαστές και φιλοξενούν πολλούς φοιτητές από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, ακόμα και φτωχούς (νέγρους και ισπανόφωνους κυρίως) πολίτες των ΗΠΑ.

  ΥΓ: διόρθωση: Προφανώς αναφέρεται στον Καμίλο Σιενφουέγος, μετά τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα.

  1. Από το λίγο που είδα όταν πήγα στην Κούβα, μόνο θετικές εντυπώσεις αποκόμισα, κι ας υπάρχουν -ασφαλώς- ελλείψεις.
   Για μας, μπορεί να ακούγεται δεδομένο το να μην πεθαίνεις της πείνας. Δεν ξέρω για πόσο θα είναι ακόμα (για πολλούς ήδη δεν είναι, ή δεν ήταν ποτέ) δεδομένο το να μπορείς να σπουδάζεις και να έχεις περίθαλψη (και ποιος έχει δωρεάν στην Ελλάδα; )
   Είδα παιδάκια καλοντυμένα, γερά και χαρούμενα και ανθρώπους που περνάνε φτωχικά με τα δικά μας δεδομένα αλλά έχουν μια περηφάνια και ένα κέφι που εμείς έχουμε χάσει προ αμνημονεύτων χρόνων.
   Ίσως δεν ταιριάζει σε όλους αυτός ο τρόπος ζωής, εμένα νομίζω θα μου άρεσε, αναγνωρίζω όμως, οτι βοηθάει απίστευτα το κλίμα και η ομορφιά του νησιού.

   1. Κατ’ αρχήν υπάρχει εμπάργκο. Μπορεί η επίκλιση αυτής τις κατάστασης να ακούγεται για πολλούς απολογητές τετριμμένη όμως είναι ουσιαστική. Η απαγόρευση εμπορικής δραστηριότητας της Κούβας με άλλες χώρες (πλην μερικών της Λατινικής Αμερικής) δε σημαίνει μόνο αποκλεισμό από διάφορα αγαθά αλλά επίσης (εξ ίσου σημαντικό) αποκλεισμός από τις τεχνολογικές προδιαγραφές των προϊόντων για να κατασκευαστούν ανάλογα ή για να χρησιμοποιηθούν ενδιάμεσα στη παραγωγική διαδικασία. Για να μη μιλήσω για τις γελοίες συγκρίσεις με τα προηγμένα καπιταλιστικά κράτη ενώ ως γνωστό αυτά που ζουν σε σχετική ευμάρεια το ποσοστό στο σύνολο είναι χαμηλό. Ακόμα και οι ορθόδοξοι οικονομολόγοι ομαδοποιούν τα κράτη ανάλογα με τον βαθμό τεχνολογικής και κεφαλαιακής υπεροχής (club convergence). Ας πάνε να κάνουν συγκρίσεις με τα άλλα κράτη τις Καραϊβικής που οι κλιματικές, κοινωνιολογικές, ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές είναι ανάλογες (μέχρι τουλάχιστον τη Κουβανική Επανάσταση).

    Εννοείται πως η επισήμανσή μου δεν είναι μομφή προς το σχόλιό σου που προσυπογράφω όπως και του Τσαλαπετεινού.

    Μπράβο Τζάκου για τη συνέχεια του αφιερώματος. Πρόσεχε μόνο μη μας κακομάθεις 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s