Ζώντας μαζί με το Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών της Βραζιλίας

Μέρος Πρώτο – Μαγικός Ρεαλισμός

Tου Στέλιου Τσιλιούκα*

Ανταπόκριση 1η

Όταν  το αεροπλάνο πέταγε πάνω από τον  Ατλαντικό θυμόμουν την Αirfrance που έπεσε πρόπερσι και τα χρειάστηκα λιγάκι.

Οι Βραζιλιάνοι  είναι άλλος κόσμος, πολύ ανοιχτοί και περίεργοι. Μετά από μια μικρή  περιπέτεια με έναν περίεργο ταρίφα, τα κατάφερα και έφτασα στον ξενώνα του  MST, όπου βρήκα και τρεις Ισπανίδες συντρόφισσες. Συνθήκες πολύ φτωχικές, αλλά νιώθεις ζεστασιά και εμπιστοσύνη.

Το πρωί γνωρίζω στο θάλαμο (εδώ δεν έχει μικροαστιλίκια) δυο Βραζιλιάνους, ο ένας διανοούμενος σπουδάζει νομικά και ο άλλος λαϊκός ήρωας, ηγέτης των καταλήψεων γης, με ουλές από σφαίρες και καταζητούμενος από την αστυνομία.

Πάω με τις Ισπανίδες στα γραφεία  του MST, ενημέρωση 3 ώρες, έπειτα φαΐ στην κοινή κουζίνα από βιολογικά προϊόντα, πάλι ενημέρωση.

Τέτοια  δουλειά που ρίχνουν τα παιδιά ούτε στον ύπνο μας δεν την έχουμε δει. Ακόμα και στο κίνημα τεμπέληδες είμαστε.

Τους  περιέγραψα λίγο την ελληνική αριστερά ως πάρα πολλούς στρατηγούς με ελάχιστους στρατιώτες (πώς αλλιώς να δικαιολογήσω την πολυδιάσπαση) και μου είπαν  ότι μοιάζουμε με τους Αργεντίνους!

Λένε  ότι ένας Αργεντίνος = τρεις αριστερές  οργανώσεις.

Πρέπει  να βρει την ανθρωπολογική συγγένεια ο Λιερός.

Ανταπόκριση 2η

Μαγικός ρεαλισμός..

Σήμερα φεύγω για Parana, στο χτεσινό όραμά μου πήρα την απόφαση να πάω να δουλέψω και λίγο στον κάμπο, σήμερα αγόρασα γαλότσες και εργατική φόρμα.

Οι Βραζιλιάνοι  τρελλάθηκαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεχάσει να παράγουμε.

Πρέπει  να βρούμε το φάρμακο να γιατρέψουμε τον Δυτικό από την τρέλα του.

Συνεχίζω την αναζήτηση του φωτός και  των κοινωνικών σχέσεων νέου τύπου που θα επικρατήσουν πάνω το πτώμα του σάπιου γερο-αρρωστιάρη καπιταλισμού.

Ανταπόκριση 3η

Σύντροφοι,

Ήδη πέρασα 3 μέρες μαζί τους. Έχουν ένα απίστευτο  δίκτυο στελεχών, είναι εξαιρετικά οργανωμένοι και αποτελεσματικοί.

Κάθε  στιγμή υπάρχει ένας ο οποίος αναλαμβάνει  την ύπαρξή μου, φαΐ, διαμονή, μετακίνηση και ξενάγηση.

Έχουν ένα φοβερό συνδυασμό πειθαρχίας που θα ζήλευε και το ΚΚΕ αλλά είναι συγχρόνως πολύ ανοιχτοί σε ιδέες, προοπτικές και στην κριτική.

Έχω ήδη  κάνει αρκετούς φίλους. Το φαγητό τους είναι απίστευτο! Όλα οικολογικά και πεντανόστιμα.

Έχω αλλάξει  ωράριο. Ξυπνάω κάθε μέρα στις 6.00.

Η αντίληψη που έχουν για την αγροοικολογία είναι ολοκληρωμένη. Δηλαδή, έχουν  μια σχέση ζωντανή και ανανεώσιμη με τη γη, το φαΐ, την παραγωγή ΚΑΙ  ΤΙΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ  ΣΧΕΣΕΙΣ!! Δε θέλουν να παράγουν βιολογικά προϊόντα και  να τα πουλάνε πανάκριβα στην αστική τάξη, αλλά να φτιάξουν μια εναλλακτική οικονομία για να τρέφουν και τους εργάτες του κινήματος μέσα στις πόλεις!

Όσον  αφορά το οργανωτικό, το κύριο ενδιαφέρον τους είναι η λειτουργικότητα  και όχι η αντιιεραρχία. Παρ’ όλα αυτά έχουν διαρκή εναλλαγή στελεχών και αυτονομία της βάσης, αλλά για άλλους λόγους από τους δικούς μας. Θεωρούν ότι προστατεύουν τα στελέχη τους από τη διαφθορά και τη στοχοποίηση αν υπάρχει εναλλαγή. Επίσης δε συμμετέχουν σε καμιά θεσμική εκλογική διαδικασία, γιατί όσο το δοκίμασαν, είχαν έντονα φαινόμενα διαφθοράς! Η αυτονομία της βάσης εξυπηρετεί τη μη εξάρτηση από τον κεντρικό κορμό της οργάνωσης, οπότε να συνεχιστεί η πάλη και σε πιθανή διάβρωση ή εξάλειψη του κεντρικού μηχανισμού.

Οι μαθητές  του κινήματος έχουν γεννηθεί μέσα στο κίνημα, τρώνε βιολογικά, καλλιεργούνε τη γη, το σώμα και το πνεύμα. Με ρώταγαν με θαυμασμό για τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους Σωκράτη, και Πλάτωνα, αλλά συγχρόνως κάνανε κριτική στην οικονομική βάση της δουλοκτησίας που τους έτρεφε! Δύσκολα θα έκανε κανείς μια τέτοια συζήτηση με τους αντίστοιχους μαθητές του ελληνικού σχολείου.

Οι νέοι μου είπαν ότι οι ερωτικές σχέσεις  είναι αρκετά ελεύθερες μέσα στους  οικισμούς και τις κατασκηνώσεις, υπάρχουν μικρά υπολείμματα φαλλοκρατίας αλλά γενικά υπάρχει ισότητα, ότι κάνουν συχνά εκδηλώσεις, brigades κλπ όπου βρίσκεται η νεολαία του κινήματος και πολλοί από αυτούς θεωρούν τη ζωή τους καλύτερη από τη ζωή στην πόλη. Στις εκδηλώσεις τους υπάρχει πάντα ζωντανή μουσική, ποίηση και τραγούδια του κινήματος και τελετουργίες για την ενδυνάμωση των δεσμών τους για την πολιτική πάλη.

Η γενιά  που βγήκε μέσα από το κίνημα είναι  νέο είδος ανθρώπου. Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν κοινωνικές σχέσεις  νέου τύπου για να υπάρχει η  βάση η οποία θα σηκώσει το βάρος της επανάστασης.

Θεωρούν απαραίτητο ένα επαναστατικό μόρφωμα  που θα καταλάβει την εξουσία, αλλά για να πετύχει χρειάζεται κοινωνική  βάση.

Ανταπόκριση 4η – απάντηση σε e-mail, για τη σχέση τους με το κράτος

(…)  Η αλήθεια είναι ότι:

 • Καταλαμβάνουν γη από τσιφλίκια.
 • Διεκδικούν νομιμοποίηση από το κράτος, δηλαδή μέσω δικαστηρίου να δοθεί η άδεια εγκατάστασης και καλλιέργειας, η οποία πρέπει να ανανεώνεται.
 • Παίρνουν επιδοτήσεις από το κράτος για αγορά μηχανημάτων.
 • Τα σχολεία τους από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο είναι αναγνωρισμένα από το κράτος, το MST κρατάει κάποια τυπικά χαρακτηριστικά όπως χαρτούρα, απουσίες, βαθμολογίες, αλλά επιβάλλει τη δικιά του φιλοσοφία, διεκδικώντας όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο.

 • Η κυβέρνηση Λούλα προσπαθεί να τους ενσωματώσει, αυτοί πιστεύουν ότι το κίνημά τους είναι βαθιά αντικαπιταλιστικό και θα χρησιμοποιήσουν το καπιταλιστικό κράτος για να προχωρήσουν σε σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές τάσεις, κάποιοι λένε ότι θέλουν μικρή ιδιοκτησία, άλλοι, κυρίως οι μαρξιστές – λενινιστές, ότι πρέπει να τροφοδοτήσουν τους μαχόμενους εργάτες των πόλεων και την όξυνση της ταξικής πάλης. Έχουν πολύ καλύτερες σχέσεις με τους Tsaves και Castro απ’ ό,τι με τον Loula. Σχεδόν όλοι λένε ότι είναι νεοφιλελεύθερος καπιταλιστής με αριστερό προσωπείο και ότι δεν τους ξεγελάει. Πάντως το κίνημα είναι σε ένα κρίσιμο σημείο. Τα υπόλοιπα από κοντά.

  * Ο Στέλιος Τσιλιούκας είναι καθηγητής Φυσικής  Β’βάθμιας εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, βρίσκεται ήδη 30 μέρες στο MSTστη Βραζιλία

  Στη δημοσίευση βοήθησε η Jaquou Utopie

  http://wp.me/pPn6Y-1Vi

  To 2ο μέρος: http://wp.me/pPn6Y-1VG

  18 thoughts on “Ζώντας μαζί με το Κίνημα των Ακτημόνων Εργατών της Βραζιλίας

  1. 🙂
   ωραίες εμπειρίες!
   και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες..

   1. Πράγματι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες και μερικές ακόμα περισσότερο 😉

  2. ευχαριστουμε για το κειμενο!!!
   πολυ ομορφες εμπειριες, μακαρι να μπορουμε να διδαχτουμε κι εμεις κατι απο αυτα τα κινηματα…

   τις καλημερες μου !!!

  3. Μεγάλο μπράβο στον καθηγητη που προτίμησε να ταξιδεψει ως εκεί απ’το να περασει το καλοκαίρι του αραχτός σε ενα νησί…

  4. Σ ευχαριστουμε ζακου για το οτι μας φερνεις κοντα, σε τοσο ενδιαφερουσες πληροφοριες…και σε ανθρωπους που τις ζουν και μαθαινουμε απο τις εμπειριες τους…..

  5. @ Συνσχολιαστές
   Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν τα κείμενα και σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.
   Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάστικα όταν ήρθαν στα χέρια μου οι ανταποκρίσεις του Στέλιου και δεν μπορώ και να το κρύψω 🙂
   Θα ανεβάσω στο μπλογκ ότι μου σταλεί από Βραζιλία… ελπίζω να μην κουραστείτε, εγώ βρίσκω την ευκαιρία να μάθω τι συμβαίνει εκεί πολύτιμη. Και ομολογώ ότι έχω ζηλέψει πολύ και θα το κανονίσω το ταξίδι Λατινική Αμερική… που θα μου πάει…

  6. Μπράβο, πολύ αξιόλογη δουλειά. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνω την πεποίθησή μου ότι ένας φυσικός βρίσκεται στα πιο απίθανα σημεία, κάνοντας την πιο απίστευτη έρευνα. Πριν από κάποια χρόνια συνάντησα έναν Ελληνα φυσικό να δουλεύει εξαιρετικά ως εμπορικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας στην Τεχεράνη (!), στη συνέχεια συνάντησα μια συμφοιτήτρια φυσικό υπεύθυνη επικοινωνίας σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Αμστερνταμ κλπ κλπ και φυσικά τώρα εσύ αγαπητέ ανήσυχε (παραλίγο)συνάδελφε! Θέλουμε κι άλλο!

  7. αν οι εμπειριες αυτες μας φαινονται ελκυστικες -λεω, ΑΝ- το να ζουμε κοντα στη γη, να την καλλιεργουμε και να ζουμε απο αυτην μας φαινεται πιο ομορφο, αν την αυτο-οργανωση σε κοινοτητες τη ζηλευουμε, αντι του αστικου τροπου ζωης που εχουμε ολοι λιγο-πολυ μαθει εκ γεννετις να ακολουθουμε…

   …μηπως να αρχισουμε να ψαχνομαστε για το πως θα την κανουμε σιγα-σιγα απο δω και πως θα πλησιασουμε αυτον τον αλλο τροπο;;

   ωραιες ειναι αυτες οι ανταποκρισεις, τι λεω ωραιες, υπεροχες ειναι(!!!), αλλα στο τελος αφηνουν μια πικρη γευση αναποφασιστικοτητας ρε γαμωτο…

  8. Και πάνω που σκεφτόμουν τελευταία ότι ήθελα να βρω κάτι σχετικό με το κίνημα των ακτημόνων στη Βραζιλία.

   Ευχαριστώ πολύ Jaquou !!!

  9. Ευχαριστούμε πολύ Ζακού!
   Πολύ όμορφα και πολύ διδαχτικά όλα αυτά. Επισημαίνω το παρακάτω:
   “Παρ’ όλα αυτά έχουν διαρκή εναλλαγή στελεχών και αυτονομία της βάσης, αλλά για άλλους λόγους από τους δικούς μας. Θεωρούν ότι προστατεύουν τα στελέχη τους από τη διαφθορά και τη στοχοποίηση αν υπάρχει εναλλαγή. Επίσης δε συμμετέχουν σε καμιά θεσμική εκλογική διαδικασία, γιατί όσο το δοκίμασαν, είχαν έντονα φαινόμενα διαφθοράς!”
   Αυτό νομίζω το κάνουν και οι Ζαπατίστας. Σοφό μέτρο, γιατί έτσι είναι, οι άνθρωποι έχουμε ατέλειες και αδυναμίες και κανείς ηγέτης δεν μπορεί να είναι αλάθητος…

  10. Όπως είπα Μου θύμισε το βιβλίο “πλατεία μπελογιάννη” του Γιώργου Αλεξάτου που διαβάζω αυτές τις μέρες. Είναι ένα μυθιστόρημα και είναι αφιερωμένο σε αυτούς που δεν νιώθουν ευτυχείς που χάσαμε.
   Άλλες καταστάσεις, άλλες εποχές, άλλες χώρες και πραγματεύεται άλλα πράγματα αλλά και πάλι μου θύμισε το συγκεκριμένο βιβλίο αυτό το άρθρο! Διαβάστε το!

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google photo

  You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  Connecting to %s