Μεσαίωνας με τις συμβάσεις μαθητείας

Εργοστάσιο, του Στέλιου Φαϊτάκη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ

Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου

grousis@ath.forthnet.gr

Πολύ συχνά, αναφέρεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Αν αυτό μέχρι σήμερα μπορούσε να εκληφθεί ως σχήμα λόγου, ή ως καθ’ υπερβολή διατύπωση, ή ακόμη για να υποδηλώσει την επιστροφή σε μια παρακμιακή περίοδο υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα βάλθηκε να το μετατρέψει σε κυριολεξία.

Εξηγούμαι: Οσοι έχουν πάει στις Βρυξέλλες θα έχουν επισκεφτεί την περίφημη Grande Place (Μεγάλη Πλατεία), που, αν και όχι τόσο μεγάλη, είναι σίγουρα όπως έγραφε μεταξύ άλλων και ο Victor Hugo μία από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου.

Αυτή λοιπόν η περίφημη πλατεία πέρα από το δημαρχείο και το βασιλικό μέγαρο, περιστοιχίζεται από τα σπίτια των συντεχνιών τα οποία στις προσόψεις τους έχουν σκαλισμένα και τα εμβλήματα της κάθε μιας από αυτές που δεν είναι άλλα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.

Αυτές λοιπόν οι συντεχνίες που έκαναν την εμφάνισή τους στις πόλεις της μεσαιωνικής-φεουδαλικής κοινωνίας κατά τον 11ο και 12ο αιώνα και είχαν την πλήρη ανάπτυξή τους κατά τον 13ο και τον 14ο αιώνα, είχαν μια πολύ συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία.

Τα εργαστήρια αυτών των συντεχνιών αποτελούνταν από τους μαστόρους που ήταν και οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, τους καλφάδες που είχαν κάποιο μισθό και ήταν οι άμεσοι βοηθοί τους και τους μαθητευόμενους, οι οποίοι άρχισαν να εργάζονται στη συντεχνία από μικρά παιδιά, παρέμεναν σε αυτή τη θέση για πολλά χρόνια εκτελώντας τις πιο βαριές δουλειές, κέρδιζαν μικρά ποσά από φιλοδωρήματα, ενώ τους παρέχονταν δωρεάν διαμονή και διατροφή.

Στην εποχή μας στο όνομα πάντοτε του να «σωθεί η πατρίς», φαίνεται ότι αυτή πρέπει να επιστρέψει σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα. Αυτό αποδεικνύουν μεταξύ άλλων και όσα, πέρα της διευκόλυνσης των απολύσεων, προβλέπονται περί μαθητείας στον πρόσφατο νόμο για τα εργασιακά, της αυτόκλητης εθνοσωτήριου κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, στο άρθρο 8 προβλέπονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας για τους νέους:«Μεταξύ εργοδοτών και ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος μέχρι και το 18ο έτος της ηλικίας τους, δύνανται να καταρτίζονται ειδικές συμβάσεις μαθητείας, μέχρι ενός (1) έτους, με σκοπό την απόκτηση δεξιοτήτων.

Οι εν λόγω μαθητευόμενοι λαμβάνουν το εβδομήντα (70) τοις εκατό του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ( ΕΓΣΣΕ) και ασφαλίζονται στον κλάδο ασφάλισης ασθενείας σε είδος και 1% κατά του κινδύνου ατυχήματος.

Οσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και όσοι φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου ή τεχνικές επαγγελματικές σχολές δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες από το κράτος, δεν μπορεί να μαθητεύουν περισσότερο από έξι (6) ώρες την ημέρα και τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

Για τους έχοντες συμπληρώσει το 16ο έτος η μαθητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες την ημέρα και τις σαράντα (40) την εβδομάδα. Απαγορεύεται η μαθητεία να πραγματοποιείται από την 22α ώρα μ.μ. έως και την 6η π.μ. Τα άτομα αυτά, με εξαίρεση τις διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν υπόκεινται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας».

Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κυριολεκτική επιστροφή στον μεσαίωνα και γενικότερα σε προκαπιταλιστικές μορφές ασύδοτης εκμετάλλευσης, ανοιχτή επίθεση κατά των δικαιωμάτων των νέων και δη των ανηλίκων και μάλιστα σε μια εποχή αυξημένης σημασίας της γνώσης , στυγνή αυταρχική κρατική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις που παραμερίζει συνδικάτα, συλλογικές συμβάσεις, εργατική νομοθεσία. Αν έτσι πρόκειται να σωθεί η πατρίς τότε ας χαθεί εκείνη, μπας και σωθούνε τα παιδιά μας που πάνε να τα μετατρέψουν σε κολίγους του 21ου αιώνα.

Αναδημοσιεύει από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

η Jaquou Utopie

http://wp.me/pPn6Y-1HY

Advertisements

153 thoughts on “Μεσαίωνας με τις συμβάσεις μαθητείας

 1. Ακριβώς.
  Σ΄ευχαριστούμε Jaquou. Τώρα καταλαβαίνουμε καλύτερα και την αφίσα του ΠΑΣΟΚ με το πιτσιρίκι που κρατάει μουτζουρωμένο το κλειδί σε προηγούμενη δημοσίευση… 😉

  Μεσαίωνας λοιπόν και μάλιστα χωρίς Grande Place.
  Έτσι για να βλέπουμε τι σημαίνει σήψη του ιμπεριαλισμού…

  1. Και να συμπληρώσω αυτά να τα βλέπουν (?) όσοι ισχυρίζονται πως ο σοσιαλισμός είναι ένα αναχρονιστικό σύστημα που μας πάει δεκαετίες πίσω.

   1. “Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, καταλάβαμε, ότι όλα αυτά που μας έλεγαν για το σοσιαλισμό ήταν ψέματα και όλα εκείνα που μας έλεγαν για τον καπιταλισμό ήταν αλήθεια”.

    Κάτοικος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας

 2. Εισαι 16 χρονων δουλευεις, 6 ωρες πας και στο λυκειο αλλες 6 ωρες,, τρως, διαβαζεις πας αγγλικα και κοιμασαι τις υπολοιπες 10 ωρες….
  Δεν εκανα λαθος στην προσθεση……..οι ωρες εργασιας θα ειναι τουλαχιστον 8…..αλλιως πως θα ταιστει το τερας του κερδους….πως θα ανεβει η ανταγωνιστικοτητα…..εχεις δικιο Δασκαλε ,αυτη η πατριδα τα τρωει τα παιδια της …συμφωνω απολυτα ΤΑ παιδια θελουμε να σωθουν….κι οχι μονο τα δικα μας,ολα τα παιδια του πλανητη που κανουν μαυρη εργασια…..Αλλωστε το δικιο του εργαζομενου ειναι πανανθρωπινο ποσο μαλλον του ανηλικου….

 3. …“Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, καταλάβαμε, ότι όλα αυτά που μας έλεγαν για το σοσιαλισμό ήταν ψέματα….
  —————————————————————–

  Ο σοσιαλισμός, πρώτα απ΄όλα είναι βίωμα και μετά όλα τ’ άλλα.
  Αν κάποιος , απ’ την προσωπική του ζωή, αμέσως αμέσως, δεν λειτουργεί σοσιαλιστικά, τότε σε τι σόι σοσιαλισμό …πιστεύει (μήπως αυταπατάται ή μήπως έχει χάσει το πραγματικό νόημα της έννοιας σοσιαλισμός);
  Χωρίς βίωμα-πράξη μιλάμε για κάτι κίβδηλο, πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε στον σοσιαλισμό.
  Αναφορικά τώρα με τον … “σοσιαλισμό” χωρίς ελευθερία (τον υπαρκτό σοσιαλισμό δηλαδή ή οτιδήποτε άλλο τον υποκαθιστά) θα σας παραπέμψω στην γνωστή ρήση του Μπακούνιν, σύμφωνα με τον οποίον “σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι τυραννία και βαρβαρότητα (κατά Καστοριάδη).
  Μερικά χρόνια αργότερα επιβεβαιώθηκε ο Μπακούνιν, αλλά όπως αργότερα έγραφε και ο Λένιν : ” Η ιστορία διδάσκει, μόνον οι άνθρωποι δεν διδάσκονται από αυτήν” (τραγική ειρωνεία θα μου πείτε που τα έγραψε αυτά ο ίδιος ο Λένιν).
  Τότε, τι μπορεί να μας “διδάξει” ή να παίξει και τον αντίστοιχο ρόλο;
  Μήπως η συνειδητότητα;

  1. «Η ιστορία διδάσκει, μόνον οι άνθρωποι δεν διδάσκονται από αυτήν».
   ————————————————————————————-
   Συμφωνώ απόλυτα, όμως συμφωνώ και με τον Paul Valery.

   «Η ιστορία… το πιο επικίνδυνο προϊόν, που παράγει η χημεία της διανόησης: προκαλεί όνειρα, μεθύει τους λαούς, γεννάει μέσα τους ψεύτικες αναμνήσεις, μειώνει τα ένστικτά του, ερεθίζει της παλιές πληγές, καταστρέφει την ηρεμία τους, οδηγεί στην μεγαλομανία ή στην μανία καταδιώξεως και κάνει το έθνος υπερήφανο, αλαζονικό, αφόρητο και μάταιο».

   Paul Valery (1871-1945), Γάλλος ποιητής, δοκιμιογράφος, φιλόσοφος.

 4. «Η ιστορία… το πιο επικίνδυνο προϊόν, που παράγει η χημεία της διανόησης: προκαλεί όνειρα, μεθύει τους λαούς, γεννάει μέσα τους ψεύτικες αναμνήσεις, μειώνει τα ένστικτά του, ερεθίζει της παλιές πληγές, καταστρέφει την ηρεμία τους, οδηγεί στην μεγαλομανία ή στην μανία καταδιώξεως και κάνει το έθνος υπερήφανο, αλαζονικό, αφόρητο και μάταιο»

  Paul Valery

 5. Ιστορία μου αμαρτία μου λάθος μου μεγάλος, είσαι αρρώστια μου μέσ’ τα στήθια μου και πως να σε βγάλω

 6. Τελικά σήμερα το southern δε το γλιτώνουμε
  Κι είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό
  Αλλά σοσιαλισμός και έρωτας δεν είναι το ίδιο και το αυτό;

 7. Τυχαίο που ο πατήρ παπανδρέου άκουγε Ρίτα;
  Αν και αυτός δεν ήταν ακριβώς σοσιαλιστής.
  ΄Ηταν ολίγη με απ’ όλα.
  ολίγον παπατζής, ολίγον μπουρου-μπουρου/Θα, ολίγον στον κόσμο του.
  Ε, δεν ήξερε και από σοσιαλισμό ο άνθρωπος.

 8. Και στο τέλος, αντί να διώξει τους αμερικάνους, έδιωξε την… Μάργκαρετ

  1. Κουίζ.

   “Γεννημενος “μπον βιβέρ”, αρεσκόνταν στις επισκέψεις σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα (Αστέρια Γλυφάδας, Νεράιδα, Bio Bio, Γλυκοχαράματα κλπ) απολαμβάνοντας ουίσκι μαύρης ετικέτας, συνοδεία ακριβού καπνού καιόμενου σε πίπες από εξαιρετικά ξύλα, υπο τους ήχους μπουζουκιού.
   Χόρευε καταπληκτικό ζεϊμπέκικο. Αγαπημένο του άσμα το “Αυτός ο άνθρωπος αυτός” που του το τραγουδούσε ακόμα και prive η αείμνηστη αοιδός Ρίτα Σακελλαρίου. Πιστός στα ιδεώδη του σοσιαλισμού, δεν δίσταζε να αφιερώνει πολύ από τον πολύτιμο χρόνο του σε κρουαζιέρες με κότερα επιχειρηματιών, σε διακοπές σε πανάκριβα ξενοδοχεία (π.χ. Ελούντα beach) και σε πάσης φύσεως glamourιες, έτσι ώστε να εισχωρήσει στα κάστρα του καπιταλισμού και να τον χτυπήσει από μέσα! Λάτρης του ωραίου φύλλου αλλά όπως λέγεται και του πεντάφυλλου”.

   Ποιός είναι;

   Έρωτας και σοσιαλισμός!

   Αφιερωμένο εξαιρετικά….

   1. χαχαχαχα.
    Katy που τα ξέρεις εσύ όλα αυτά;
    Είσαι κρυφό ταλέντο και πολύ κρυφό μου… φαίνεται

   2. Ταλέντο ήμουν ανέκαθεν. Εσύ δεν το είχες καταλάβει….

    Σ’ ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση.

   3. Ταλέντο ήμουν ανέκαθεν. Εσύ δεν το είχες καταλάβει….
    ———————————————

    χαχαχχα.
    Ποτέ μου δεν το αμφισβήτησα

   4. Κουίζ.

    “Γεννημενος “μπον βιβέρ”, αρεσκόνταν στις επισκέψεις σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα (Αστέρια Γλυφάδας, Νεράιδα, Bio Bio, Γλυκοχαράματα κλπ) απολαμβάνοντας ουίσκι μαύρης ετικέτας, συνοδεία ακριβού καπνού καιόμενου σε πίπες από εξαιρετικά ξύλα, υπο τους ήχους μπουζουκιού…..
    ———————————————————–

    Jaquou Utopie το επόμενό σου θέμα

 9. Αντι-αμερικάνος έως τα … μπούνια υπέρ βωμών και εστιών (υπέρ της… λιάνης δηλαδή)

 10. …Αν έτσι πρόκειται να σωθεί η πατρίς τότε ας χαθεί εκείνη, μπας και σωθούνε τα παιδιά μας που πάνε να τα μετατρέψουν σε κολίγους του 21ου αιώνα…
  —————————————————————–

  Αλήθεια, όταν μιλάμε για πατρίς που αναφερόμαστε;
  Σε γεωγραφικά σύνορα; Μα στον ελλαδικό χώρο δραστηριοποιείται όλο το ευρωπαϊκό και βόρειο αμερικάνικο κεφάλαιο.
  Σε πολιτική , οικονομική και στρατιωτική ανεξαρτησία; Για τα δύο πρώτα καλύτερα ας μη μιλήσουμε (Ε.Ε. ΗΠΑ, διεθνές κεφάλαιο, κ.λπ). Αναφορικά με το τελευταίο (στρατιωτική ανεξαρτησία) , ακόμα έχουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις (των ΗΠΑ) στον ελλαδικό χώρο (όταν ένα κράτος έχει ξένες στρατιωτικές βάσεις σ’ αυτό, ισούται με στρατιωτική κατοχή).
  Επιπλέον μας σέρνουν και σε πολέμους που δεν μας αφορούν (ελληνικό εκστρατευτικό σώμα σε Κόσσοβο, Ιράκ και Αφγανιστάν, κ.ά).
  Αλλά και στον πόλεμο που υποτίθεται ότι μας …αφορούσε (κύπρος-αττίλας), η τότε εθνοσωτήρια κυβέρνηση της χούντας επιδίωξε την διχοτόμηση της κύπρου προκειμένου η μισή να πάει στην τουρκία και η άλλη μισή στην ελλάδα (σύμφωνα με ένα σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι άγγλοι την δεκαετία του ’50 και επειδή δεν κατόρθωσαν να το πραγματοποιήσουν το πούλησαν στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην κύπρο “έτρωγε” πυρά, πρώτα απ’ όλα, από τα “συμμαχικά” αμερικάνικα πλοία).
  Μήπως πατρίς θεωρείται το κοινοβούλιο, η εκκλησία και η ντόπια και ξένη οικονομική κυριαρχία (δηλ. βαρδινογιάννης, βγενόπουλος, μπόμπολας, αγγελόπουλος, αλαφούζος, κ.ά);
  Γιατί, αν κύριοι της άρχουσας τάξης, της θρησκειάς και του κοινοβουλίου πατρίς θεωρείται ο λαός που κατοικεί σ’ αυτόν τον τόπο, τότε αυτόν τον λαό (την πατρίδα υποτίθεται ) την προδίδεται, την καταδυναστεύεται, την ληστεύεται και την δολοφονείται, πολλά χρόνια τώρα.
  ΄Ηδη από την …”ανεξαρτησία” (;) του, το 1830 (πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας).
  ΄Εκτοτε (από το 1830) με μια σειρά επεκτατικούς πολέμους , κυρίως ενάντια στην τουρκία, μεγαλώσατε τα σύνορα (γιατί άραγε να φοβόμαστε μην μπει η τουρκία στην… ελλάδα; Το έκανε ποτέ της;).
  Πλέον κύριοι δεν χρειάζεται να διευρύνεται τα σύνορα του ελλαδικού χώρου.
  Το ντόπιο (ελληνικό κεφάλαιο) δραστηριοποιείται σε όλα τα βαλκάνια, σε αφγανιστάν, ιρακ, πακιστάν, νιγηρία, κίνα, κ.ά (απ’ όπου κυρίως έχουμε και οικονομικούς μετανάστες, στην ελλάδα, δηλ.. Το θεωρείται τυχαίο; Τι συμφωνίες παίχτηκαν; και γιατί τους μετανάστες τους θεωρείται ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας και φορείς εγκληματικότητας, κ.λπ. Μήπως το ντόπιο κεφάλαιο θέλει και την “πίτα ολόκληρη (υπερ-εκμετάλλευση των μεταναστών) και τον σκύλο χορτάτο (να τους θεωρεί ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, λόγω δικού της καθωσπρεπεισμού και …ανωτερότητας, αλλά και εκμετάλλευσης;).

 11. Ma de thelame na ginoume proxo kai meis eipame intership, must have stas evrwpas must have kai edw, amee

   1. dioti se internetikh diamaxh perelthontikh exaraktiristhein noikokuraia kai kuratsa opoto exousa to onoma tou tsokarou apofasisa na apoxthsw kai th xarh.. allwste idruomen komma, las kiratsas (espanioliko kai meta th nikh twn ispanwn ultra trendy 🙂 )

   2. Las Kyratsas con Tsokaros..

    ή Kyratsistas.. έχουμε “κρατήσει” και τα δύο.. μέχρι να αποφασίσει η πρώτη σύνοδος των νοικοκυραίων..

   3. Αιτουμαι μετα τιμης και την δικη μου συμμετοχη εις το νεοιδρυθεν κομμα Kyratsistas η Las kyratsas……

    Μετα τιμης……..:) 🙂 🙂

   4. 😀 😀 😀

    μετά τιμής σας ενημερώνουμε ότι, είσθε σε προτεραιότητα, λόγω πρότερου ένtrellου.. σχολίου! 🙂

    (αλλά άν εισέρχεται ο γερομανικάκος.. να του παραχωρείτε τη θέση σας.. γιατί με τα αρθρα-τικά.. εχει γίνει πολύ γκρινιαράκος.. :P)

   5. Ωραία τη φτιάξαμε και την οργάνωση. Τι άλλο θα δούμε 🙂

   6. nai nai.. lew na kanoume ena meeiting telh avgoustou.. kernaw prwto gyro ouza logw elleipoestatou syntonismou sthn prwth kyratsikh synanthsh, opou mataiwthike logw kakisths sxeshs mou me kinhta :(, wste na dwsoume onoma na syntaksomen to maniki-esto (to onomazoume etsi logw forou timhs ston mathousala mas).. klp klp.. Alla afta ston prwto gyro-ouzwn metat dyo treis den eggyomai tptis.. Oyte to kragion mou de tha me ikanh na balw:P ole!!

   7. Θέλω να μπω και εγώ στις kyratsas. Θα ρθω με πασουμάκι :Ρ

   8. koulitsa πολυ ευχαριστως θα ειμαι ευγενης, αλλωστε ειμαι και νεωτερη, αυτο επιβαλετε…δεν χρειαζεται να το ζητησεις…..
    Συγνωμη που αργησα να σου απαντησω….μωρε συμετειχα και στον διαδικτυακο διαλογο με την Ντορα για το καινουργιο κομμα …ξερεις τωρα εσυ…. :)!!!!

   9. !!!

    ……… μη μου τα λετε αποτομα..

    f#ck.a.dor’a.. η τέχνη στο κό(σ)μ(η)μα.. 😛

   10. καινουργια προσωπα, αφθαρτα κι αμολυντα με εντονη δοση αυτοκριτικης και σχεδιασμο του μελλοντος…..μη παθεις τιποτς στα λεω ηρεμα …προσεχε….

   11. δωσε λινκ.. αν μπορεις..

    δεν αντεχω να πληκτρολογησω στο ψαχτηρι.. γιατι μπορει να πεταχτει ο Μπαμπαδρακουλας..

   12. μπα…………?και να βγει να φαει εμενα….???????
    πλακα σου κανω στις ειδησεις τ ακουσα… θα ψαξω τωρα….

   13. αχαχαχχααχχααχχααχ

    το λινκ λεει αυτο που ειχαμε πει παλιοτερα, ε?

    μπακ-ντορ.. 😛
    κρυφη πασούλα…

    ωωωωωωχχχχχχχχχ…
    οκ… αφού έκανες τον κοπο.. παω να δω..

    αν αργησω.. ανησυχειστε!

   14. http://www.dorabak.gr/minima
    Δείτε εδω (όσοι το αντέχετε) το βιντεάκι της με την αισθητικής εφηβικής αφίσσας εισωγωγή:
    Αιθεριες υπάρξεις με αραχνούφαντα φορέματα ανεβαίνουν χορεύοντας μια σκάλα στο μέσο της θαλλάσης (για να φουντάρουν;)
    Bonus τα σχόλια από κάτω με δυνατότητα ψήφου (Τι μου θυμίζει…)

 12. Μεσαίωνας ή εποχή των δούλων;

  Σύμφωνα με το μνημόνιο-μνήμα των εργασιακών δικαιωμάτων, οι άνεργοι θα εργάζονται για να παίρνουν το επίδομα ανεργίας προκειμένου να αποκτούν.. προυπηρεσία! Κι εδώ περίπτωση “μαθητείας” δηλαδή.
  Μόνο που το αφεντικό δε θα υποχρεούται να πληρώνει μία για τις δουλειές που βγάζουν οι εργαζόμενοι-άνεργοι. Ο μισθός τους θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή θα πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι τους εργαζόμενους του εκάστοτε αφεντικού!
  Να θυμίσω ότι ανάλογο σύστημα διάθεσης των δούλων υπήρχε στην αρχαία Αθήνα. Οι δούλοι ανήκαν στο κράτος και όποιος τους χρειαζόταν πήγαινε και τους έπαιρνε για όσο καιρό ήθελε. Με τη διαφορά ότι δεν είχε το δικαίωμα να τους σκοτώσει, να τους δημιουργήσει κάποια αναπηρεία ή να τους αφήσει ατάιστους-απότιστους.
  Σε λίγο θα αναπολούμε το μεσαίωνα και τη δουλοπαροικία με νοσταλγία, ξυπνάτε!

  1. Οι δουλοπάροικοι ήταν δεμένοι με την γη και ο γαιοκτήτης δεν είχε δικαίωμα να τους διώξει. Είναι γνωστό ότι με την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, άλλαξε το δίκαιο και οι δουλοπάροικοι μετατράπηκαν σε ακτήμονες εργάτες για τους τσιφλικάδες, και έτσι δημιουργήθηκε το αγροτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, που οδήγησε στο αίτημα για αναδασμό της γης.

 13. ΓΙΑΑΑΑΝΚΑΑΑΑΑ!!!

  χαχαχαχαχααχαχχααχα
  μου εφτιαξες τη μέρα! θενξ! ωραίο λινκ!

  “από την πρώτη στιγμή η ενότητα διαλόγου στο dorabak αλλά και η σελίδα μας στο facebook
  κατακλΙστηκαν
  από δικά σας σχόλια”

  χαχααχχαχααχαχαχαχαχαχαχαχααχ
  αχχααχαχαχαχχαχχαχααχαχαχααχαχχααχαχααχαχα

  αυτο θα πει αυτογνωσία και ειλικρίνεια!

  ωραίο το “κατάκλιση”.. ταιριάζει στην περίπτωση όλων όσων έχουν “κλειδώσει” τα οπίσθια σε θεσούλα βουλευτική.. και δε θένε να την αφήσουν ούτε λεπτό..

  παω να δω και τα υπολοιπα.. χαχαχαχα 😛

  1. ευτυχως επεζησες…..μην μπεις πολλες φορες μπορει να αλλαξει γνωμη ο ΔΡΑΚΟΥΛΑς…..
   εχει και πανσεληνο εκει στην αρχη θα βγει κανενας λυκανθρωπος…απαπαπαπαπα……

   1. χααχαχαχαχαχα

    πατησα και το άλλο.. με το βιντεακι που εβαλε ο back door man (xmmm… eipame back door pasa.. kai emfanisthke… xmmmm…)

    αλλά το έκλεισα συντομα.. ήταν too much.. 😛

   2. Δεν ήταν για μένα η πάσα; Kρίμα γιατί ετοιμάζόμουν για καρφωμα. Μόλις όμως είδα το μητσοτακεικο χαμόγελο, βραχυκυκλωθηκα και έκανα βήματα…

   3. 🙂

    και το βλέμμα!!! φρυδοματια.. και κουτελο ειναι.. φτυσ’τη!

   4. Μόνο εγώ το είδα όλο;;;;
    Ειδικά στα πλάνα από τις πορείες, ξετρελάθηκα…

 14. ΒDM εσυ αντεξες να το δεις ολο?Σκεψου ομως ποσο ευτυχεις θα ειμαστε ολη μερα θα μαζευουμε κοχυλια…….αιθεριες υπαρξεις………………μονιμη πανσεληνο………….ο παραδεισος επι γης!!!!
  🙂 🙂 🙂

  1. Δεν έχω αναπτύξει τόσο μαζοχιστικές τάσεις για να το δω όλο. Μαλλον το νόημα του φεγγαριού δεν ήταν μονιμη πανσεληνο αλλά μόνιμη νύχτα. Όσο για τα κοχύλια χμμ.. Mήπως θέλει να πει ο ποιητής “κλειστείτε στο καβούκι σας;”

   1. ειναι απολυτως κατανοητα ολα.. αν και συμβολικά..

    1) κοχυλια.. = μπορει να ειναι χορηγος η SHELL
    .. ή.. sell γενικά ό,τι έμεινε..

    ή κοχύλι = “ακούς” τα κύματα.. που σε πάνε.. offshore..

    2) χορεύτριες.. = θα σας χορέψουμε.. and/or θα τρώτε ψίχουλα..

    3) πανσέληνοι.. = τακτική επαφή με τον Μητσοδρακουλα..

    για τα πέπλα.. δεν ξέρω.. μπορεί να ήταν τυχαία η προσθήκη τους.. 😛

   2. καλα ρε παλιοπαιδα μπαινετε σε ξενα σαϊτ και κανετε πλακιτσα;; δεν εκτιματε την προσπαθεια της νεας αυτης πολιτικου να ξεκοψει απο το κακως κειμενα και να κανει μια νεα εντιμη αρχη;;
    τσς-τσς-τσσς (κριμα που δε μπορω να δω το βιντεακι ρε γαμωτο)

    καλημερες σ’ ολους

   3. χααχχαχχααχχαααχααχχα

    θα σε φαει η περιεργεια.. μεχρι να πας σε άλλο ποστο… 😛

    και μετα.. που θα το ανοιξεις το βιντεακι.. θα σε φαει .. η θεοδωρα.. 😛

    ΥΓ δεν καναμε πλακιτσα σε ξενο σάιτ..
    μπηκαμε.. είδαμε.. και ηρθαμε πίσω για να κάνουμε “εποικοδομητική κριτική και κοινωνικό σχολιασμό στα καίρια θέματα της διαδικτυακής διαβούλευσης κομματικώς άστεγων τέκνων δεινοσαύρων -εν δυνάμει υπεραιωνόβιων όντων- που έχουν την αναγκη να πιστέψουν ότι θα πείσουν αν χαμογελούν διαρκώς”

    😛
    απορώ με τον εαυτό μου.. το έγραψα σε dt.. 😛

 15. παιδια με καβαλησε ο διαολος με ολα αυτα, παω να δουλεψω λιγο…..να μου φυγει και το κακο ματι…..χαχαχαααααααα .Τα λεμε αργοτερα……καλη ξεκουραση!!!!

  1. “ο διαολος”

   τσ, τσ, τσ.. δε μιλάμε έτσι για τους αρχηγούς νέων (ή νέων_to_be) κομμάτων..

   καλή συνέχεια, Γιανκα! 🙂

   1. τσ-τσ-τσ κι εσυ, συμφωνουμε;;…
    πολυ τσ-τσ-τσ πεφτει…

   2. διαόλου κάλ-τσ-α και συ, ε?

    τα βλέπεις MITSARA? σ’τα λεγα εγώ..
    τσ-ίμα τσ-ίμα θα χωράνε τα trell στο μπλογκ σε λιγάκι..

   3. εντα-τσ-ει τωρα τα παραλες…
    σας αφηνω,
    καλη τσ-εκουραση!!! 🙂

   4. Δεν πιστεύω στα μάτια μου αν και μου τα έλεγες. Νομίζω πως είναι καιρός να γκρεμίσουμε κανά τοίχο αλλιώς θα καταλήξουμε το κλουβί με τις trellες.

   5. αγαπητε μου Mitsara trellαθηκαμε στην κυριολεξια με αυτα που διαβαζουμε, μ αυτα που ακουμε, μ αυτα που μαθαινουμε, μ αυτα που γινονται και μ αυτα που δεν γινονται ,δυσκολο τοχεις να αρπαξουμε λιγη trellιτσα?

   6. Δεν έχεις κι άδικο Γιάνκα μου αλλά εδώ που τα λέμε και η ζέστη παίζει τον ρόλο της, έτσι δεν είναι?

    ΥΓ. Ο Μάνικ είναι παντός καιρού trell.

   7. χελοου mitsos!!!

    μολις σχολασα απο ενα πολυ δυσκολο δωδεκαωρο
    κ λεω να κανω αποθεραπεια εδω…

   8. Γεια χαραντάν και σε σένα. Το αξίζεις και με το παραπάνω. Άσε που μαζί σου κάνουμε κι εμείς αποθεραπεία. 😉

   9. αποθεραπεις τελος!

    ενεκα δηλωσεων ΓΑΠ… μονο πρασινοηλιοθεραπεια..

   10. κοινως με εκμεταλευεσαι…

    ολοι ιδιοι εισαστε… 🙂

   11. βρωμοκουλο γιατι κατσομπαινεις στην κουβεντα των μεγαλων;;;;

   12. Σαν τη τσουτσού πετάγεται συνέχεια. Γιατί διάλεξε νομίζεις το συγκεκριμένο άβαταρ.

   13. ααααα
    τι κουβεντες!!!

    χααχχαχααχχαχα
    😛

    δεν καταλαβα , κυριοι.. δε με θετε στην κουβεντα???
    φρόνιμα.. για θα λείψω! .. μιας και.. θα πατε αλλου! χαχαχαχααχαχα

   14. Όχι μην φύγεις πλιιιιιζ. Πέφτω στις ροζ πατούσες σου και σε εκλιπαρώ. Εντάξει μπορείς να πετάγεσαι σαν τη τσουτσού, αλήθεια σου λέω. Να φυλάω σταυρό. Ματς, Μουτς.

   15. αχχαχαχαχαχαχααχα

    ε, όχι και σταυρό ρε συ..
    ειπαμε..

 16. εδω ειναι το παρτυ; 🙂 🙂 🙂

  γεια χαρανταααν…

  ή μπα;πολυ τσοκαρο βλεπω….

  1. και ελεγα ποτε θα μπει και ο μανικακος….να μας δωσει τα φωτα του και να μας μεταφερει την μεγαλη επειρια του ……..τα σεβη μου…. 🙂 🙂

   1. τι να πω τωρα ………..για σενα κοριτσι …..σε κερναω παρεπιπτοντως…..και γι αλλους αστα!!!!
    🙂 🙂 🙂
    κατα τ αλλα διαβαζω για την αναδιανομη του πλουτου σε μια ομιλια του ΓΑΠ……….ειναι να μην trellαθουμε ???

   2. Το παρακολούθησα στην ΤΒ και την έκλεισα αμέσως. Μιλάμε (ξανά) για άτομο περιορισμένης αντίληψης και συναίσθησης των πραγμάτων.

   3. ετσι λες;
    μηπως απευθυνεται σε ατομα περιορισμένης αντίληψης;;;
    οσα απομειναν…

   4. Μάλλον στον εαυτό του απευθύνεται. Άντε και σε κανένα βαμμένο πρασινοφρουρό σαν τον Loophole.

   5. Ποιόν είπες βαμμένο ρε βρωμοκουμμούνι?

    (επειδή σου κλείνω εισιτήρια πες μου κάτι, προτιμάς κατάστρωμα ή αεροπορικές θέσεις στο πλοίο για Μακρόνησο?)

   6. Άντε βρε πρασινοφρουράτζα θα πεις και για το τιμημένο. Παλιοβολεμένε. Πρόσεχε μη βρεθείς εσύ σε κανά στρατόπεδο συγκέντρωσης και κατασκευάζεις τρένα για τον λαό.

    Με τον υπερσιβηρικό θα σε στείλω χωρίς επιστροφή.

   7. Ανένδοτο αφιερωμένο:

    Πώς πέθανε ο Μαγιακόφσκι?
    – Αυτοκτόνησε.
    Και ποιές ήταν οι τελευταίες του λέξεις?
    – Μην πυροβολείτε σύντροφοι!

    Πάρτα 😛

   8. ανέκδοτο εννοούσα αλλά και το ανένδοτο κολλάει..

   9. χαχαχαχαχααχαχχααχ

    παραθυροφιλε..
    ανέΝΔΟΤΟ ε?

    χαχαχαχαχααχχαχαχα

   10. Εντάξει μου την έφερες. Εύχομαι το καλό και τίμιο ΠΑΣΟΚ να σε ευεργετήσει για τις μάχς που δίνεις υπέρ του κινήματος. Τη σκατά τόσες αφίσες έχεις κολλήσει και δε θα ξηγηθεί ούτε μία σύμβαση ορισμένου χρόνου?

   11. Ρεεε δεν μπορείτε να πετάτε έτσι ανέξοδη λάσπη (να πληρώσετε κ πετάχτε όση θέλετε)..

    Άκου πρασινοφρουροί, επειδή φοράγαμε πράσινα στριγκάκια? Ορίστε τώρα που έφυγαν οι ανανεωτικοί βάλαμε τα κοκκινα. Ικανοποιημένοι?

   12. Κόκκινα στριγκάκια loophole? Άτσα. Εμείς ακόμα με τις κόκκινες σωβρακοφανέλες κυκλοφορούμε από την τελευταία παρτίδα της περεστρόικα.

   13. καλως το παραθυρι…
    κ πανω που σε καλομελεταγαμε….

   14. Πάλι αφίσες του ΠΑΣΟΚ θα κολλούσε και μόλις τώρα σχόλασε.

   15. γιατι ρε,πλακα εχουν τα αφισακια τους… 🙂 🙂 🙂

   16. έγινε.. 22,40 χρωστάς, γιατί τώρα θα πρέπει να πληρώνεις κιόλας για να εξοριστείς. Η πατρίδα έχει ανάγκες..

   17. 22,40;;;

    κ γω μεσα…

    εεε τι παροχες εχει το πακετο;

    εχει κ ακροπολη εκει ε;
    ωραια…

   18. Κανένα πρόβλημα αρκεί να μου κόψεις απόδειξη για να τη βάλω στη φορολογική μου δήλωση.

   19. Τελειωσε ζουμε στη χωρα του παραλογου,σκεφτομαι οτι στην Ανταρκτικη θα ειναι καλα?? λετε να μεταναστευσω κοντα στην πολικη αρκουδα να αγωνιστω για την διασωση της?
    Γιατι και χωρις αγωνες δεν μπορω………. 🙂 🙂

   20. μπορεις κ να συμβαλεις στη διασωση του τελευταιου μανικακου!!!! 🙂 🙂 🙂

   21. εσυ εισαι καλη…κ το κερασμα δικο μου…

    αλλα το νου σου μη σε καταντησεις σαν τις αλλες… 🙂 🙂 🙂 🙂

 17. MITSARA
  το αβαταράκι.. ήτο έμπνευσις.. trellή.. αλλά δε μπορω να εξηγήσω δημόσια.. 🙂

  κατά τα άλλα.. ψόφια τα πράγματα σήμερα στο μπλογκ.. ε?

  1. Εντελώς ψόφια κι ούτε ένα θέμα δεν ανέβηκε. Κι εγώ δεν έχω έμπνευση αν και έχω δρομολογήσει κάτι αλλά εξαρτάται από τρίτο άτομο και γι’ αυτό δεν το έχω ανεβάσει ακόμα.

   1. Ρε μήπως να ανεβάσω κανένα κείμενο του Μαίλη, ας πούμε για τον οπορτουνισμό, να γίνει Τέξας εδώ μέσα.

    😉

   2. Θα γίνει Σχολιαστές χωρίς Όρια (στη τρεχάλα)

   3. αυτά τα δρομολόγια θα σας φάνε.. 😛

    εγώ λέω να προτείνει η Γιανκα ένα θέμα..

    και να κάνουμε ένα ποστ.. σε χρόνο dt.. ίσα για να το σκοτώσουμε.. μην πάει “έτσι” η μέρα..

   1. …………:(…………………
    …………:(…………………
    😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦 😦
    …………:(…………………
    …………:(…………………
    …………:(…………………
    …………:(…………………

 18. λοιπον δεν αντεχω αλλο θα το πω…

  η κουλα με αποκαλεσε ασφαλιτη…

  οτι ντεμεκ μπαινω για να κοβω κινηση…

  unbelievable!!!!ΧΟΥ ΜΙ;;;;

   1. ε νταξ τωρα κ συ… 🙂 μια προβοκατσιουλα δα εκαμα κ γω…

   2. Απλά αύριο θα γίνεις σελίδα στο Όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

   3. α ωραια…

    δεν κολαω εγω σε κοματικα…
    μου παει κ το κοκκινο…

   4. Θα φροντίσουμε να έχεις και καλή φωτογραφία.

   5. Πράσινο μαλλί βλέπω. Βρε μήπως είναι ο γνωστός πρασινοφρουρός, αφισοκολλητής του ΠΑΣΟΚ?

   6. Έχω γιατί βαριέμαι να διαβάσω. Όμως είναι ώρα να διαλέξω τον χοντρό βούρδουλα (Νο 238) και να αυτομαστιγωθώ. Θα τα πούμε στο καινούργιο thread γιατί αυτό το ξεζουμίσαμε.

   7. Αυτές οι ασφαλίτικες τακτικές δε θα περάσουν..

    Λοιπόν ωραία περνάτε εσείς εδώ αλλά εγώ έχω αφίσες να κολλήσω..

    τα λεμε αργότερα 🙂

   8. Καλό κόλλημα και οικονομία στη νερόκολλα γιατί αλλιώς βλέπω το όριο συνταξιοδότησης να φτάνει στα 125 χρόνια.

  1. χααχχαχαχαα

   γειά σου ρε χουμικάκο!

   πότε σε είπα έτσι καλέ?? (μ’αρεσει που δεν αντεξες “άλλο”)

   λοιπον.. παιδακια.. παω να φτιαξω ποστ.. για να σωθει ο,το απεμεινε απο το παρον..

   1. τι να κανω.. να την αφηκω στους αναρχοάπλυτοι?? 😛

    λοιπον.. παω.. κι ο trell βοηθός..

   2. εχει αναρχοαπαυτους το blog?

    ωρα μας να την κανω… 🙂 🙂 🙂 🙂

 19. αντε ρε κουλα…
  τοσα θρεντια κι ακομα να ανεβασεις;;;;
  του’πιαμε το αιμα τουτουνου….

 20. sorry εμφανιστηκαν δυο τρελλαμενες φιλες μου
  με πετσοκομμενους μισθους και συνταξη στα 65 …….καταθλιψη……και ψυχολογικη υποστηριξη για να μεινουμε ορθιοι….

  1. συνταξη στα 65 ειναι καλο νεο…
   το καθολου συνταξη με καιει…

   1. δες αυτο να ανεβεις…

    το θαυμα κ η χαρα της ζωης…

   2. μανικακο ξεδιπλωνεις τις ευαισθησιες σου……….σ ευχαριστωωωωωωωωωωω

 21. μπρε τι γινεται εδω;Καινουργια κομματα κι ουτε ενα τηλεφωνημα;;Κοχυλια,θαλασσες πανσεληνοι…….και τα παιδακια μας απ’τα 15 στη δουλεια;;;;;;
  😉
  Του δωσατε και καταλαβε παλι !!!!!
  Γραψτε με και μενα στις κυρατσες!Στη γενικη συνελευση θα καταβασω πολλες προτασεις και θα ερθω με τη ποδιά και το σφουγγαροπανο!!!

  1. βρε παιδιά!

   μη δείχνετε τόσο ενθουσιασμό.. και τέτοια σοβαρότητα στη συμμετοχή..

   λυπηθείτε τους πραγματικούς κομματ@ρχες.. πόσο θα ζηλεύουν..

   1. Αν δεν δειξουμε εμεις σοβαροτητα , απο ποιον να περιμενουμε;;;; απο τους κομματα@ρχες;;;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s