Πως να χτίσετε το σπίτι των ονείρων σας… στη Γάζα.

του Jesse Bacon

5 Μαρτίου 2010

Από το Gisha’s Gaza Gateway

Το χτίσιμο του “τέλειου σπιτιού” είναι ένα όνειρο που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι, ειδικά αν είσαστε ένοικος κάποιου από τα 3500 σπίτια που καταστράφηκαν ή από τα 56000 σπίτια που υπέστησαν ζημιές στην στρατιωτική επιχείρηση της χρονιάς που πέρασε στη Λωρίδα της Γάζας . Αυτή την βδομάδα συγκεντρώσαμε και σας δίνουμε κάποιες πολύ χρήσιμες οδηγίες και μικρά μυστικά για να σας βοηθήσουμε να χτίσετε το σπίτι των ονείρων σας στη Γάζα. Φροντίστε να τα έχετε κατα νου!

Πρώτα απ΄όλα, λόγω της απαγόρευσης που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην είσοδο οικοδομικών υλικών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του εμπάργκο τον Ιούνιο του 2007 , θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε υλικά που είναι τοπικά διαθέσιμα. Λάσπη θα χρησιμοποιηθεί για να χτιστούν τα θεμέλια και οι τοίχοι του σπιτιού, υλικό που βρίσκεται εύκολα τον Χειμώνα στο φυσικό περιβάλλον της Γάζας. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα συλλέξετε λάσπη από περιοχές όπου ρέουν λύματα υπονόμων. Κάντε υπομονή, όταν η απαγόρευση εισόδου ανταλλακτικών υλικών, εργαλείων και καυσίμων αρθεί, το υδρευτικό και αποχετευτικό σύστημα θα λειτουργήσει με βελτιωμένη απόδοση.

Θα χρειαστούμε να αναμείξουμε τη λάσπη με χαλίκι. Λόγω της απαγόρευσης από το Ισραήλ εισόδου αυτού του υλικού , θα χρησιμοποιήσουμε αντί γι΄αυτό ασβεστόλιθο. Στο μίγμα ασβεστόλιθου – λάσπης, προσθέστε πέτρες που βρίσκονται διάσπαρτες στην γύρω περιοχή και αναμείξτε για αρκετή ώρα έως ότου διαμορφώθεί μια παχιά μάζα. Προκειμένου να επιταχυνθεί η σκλήρυνση της λάσπης, πλησιάστε τον κοντινότερο σιτοβολώνα, κόψτε μερικά κλωνάρια σιταριού, και προσθέστε τα στο μίγμα. Τοποθετήστε τη λάσπη σε ένα πιάτο ψησίματος, περιμένετε έως ότου ξεραθεί και ορίστε – έχετε τώρα το υλικό για να κάνετε τα τούβλα και να αρχίσετε την κατασκευή!

Ένα από τα σπίτια λάσπης που χτίστηκε πρόσφατα τη Γάζα, το οποίο εξυπηρετεί για παράδειγμα του τρόπου που οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας αντιμετωπίζουν την απαγόρευση στη μεταφορά των πρώτων υλών.

Τώρα, για να χτίσει το σπίτι. Για τον σκελετό υποστήριξης θα χρειαστούμε σίδερο. Εντούτοις, όπως μπορείτε ήδη να φανταστείτε, από τις Ιουνίου 2007, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο του σιδήρου στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να πληρώσετε για το σίδερο που γίνεται διαθέσιμο στη Γάζα ερχόμενο μέσω των σηράγγων 4000 Shekel ($1.060) για τον τόνοςέναντι μόνο 2600 ($690) πριν από το εμπάργκο, φανταστικά! Εάν όχι, θα πρέπει να αναμίξετε άμμο, άχυρο και κόλλα και να πλάσετε έπειτα το μίγμα σε μακριες και λεπτές ράβδους.

Έπειτα, θα χρησιμοποιήσουμε το πιό βασικό οικοδομικό υλικό, το οποίο έχουμε αποφύγει να χρησιμοποιήσουμε μέχρι τώρα: τσιμέντο. Το τσιμέντο, η είσοδος του οποίου απαγορεύεται επίσης από το Ισραήλ, θα αγοραστεί από τους ελέγχοντες τις σήραγγες. Εξαιτίας του γεγονότος ότι το τσιμέντο είναι εξαιρετικά ακριβό – 900 Shekel ($238) ο ένας τόνος, έναντι περίπου 450 Shekel ($119) πριν από το εμπάργκο – θα το χρησιμοποιήσουμε μόνο για να χτίσουμε το λουτρό, αν και μας τρώει να το χρησιμοποιήσουμε και για το υπόλοιπο του σπιτιού!

Έχουμε σχεδόν τελειώσει. Αυτό που μένει για να χτιστεί είναι η στέγη και για αυτό θα χρησιμοποιήσουμε γυάλινα πιάτα . Επιτέλους, κάτι που μπορεί να βρεθεί στη Γάζα! Παρά την απαγόρευση στη μεταφορά του γυαλιού στη Γάζα για δυόμιση χρόνια, από το τέλος του Δεκεμβρίου του 2009, το γυαλί δεν θεωρείται πλέον από το Ισραήλ απειλή για την ασφάλεια, και μέχρι τώρα κάπου 100 φορτηγά με γυαλί έχουν μπεί τη Λωρίδα.

Τώρα, μετά από όλη τη σκληρή δουλειά σας, πατήστε τον διακόπτη του φωτός που έχετε μόλις εγκαταστήσει και κοιτάξτε γύρω στους καρπούς των κόπων σας. Α!, γίνεται συσκότιση στην περιοχή πάλι; Τουλάχιστον μπορείτε να απολαύσετε την θαυμάσια θέα του ουρανού και το φως των αστεριών που λάμπουν μέσω του γυάλινου ταβανιού του άνετού, μικρού σπιτιού σας.

Αγαθά: Ανάγκες Vs. Προμήθειες 1/31/10 – 2/27/10

Καύσιμα: Ανάγκες Vs Προμήθειες 1/31/10 – 2/27/10

Το Gisha επαναλαμβάνει την κλήση του στο Ισραήλ να άρει το επάργκο στην εισαγωγή των οικοδομικών υλικών έτσι ώστε οι άνθρωποι στη Γάζα να μπορούν να επανοικοδομήσουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια.

http://theonlydemocracy.org/

Για τη μετάφραση

Jaquou

Σύντομο url: http://wp.me/pPn6Y-6i

Advertisements

7 thoughts on “Πως να χτίσετε το σπίτι των ονείρων σας… στη Γάζα.

 1. Χρειάζεται να γράψει κανείς αρκετές παραγράφους για το πώς να χτιστεί ένα σπίτι στη Γάζα και πολύ λίγα δευτερόλεπτα για να γκρεμιστεί… Ίσως ένα τέτοιο σχόλιο αναιρεί την αισιόδοξη προοπτική του άρθρου…

  Ένας παλαιστίνιος φίλος μου υπέδειξε μια ιστοσελίδα με αρκετές πληροφορίες, κείμενα, φωτογραφίες και πολλά άλλα σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας… τα κείμενα μπορείτε να τα κατεβάσετε… Gaza speaks

  * 895 CIVILIANS (220 CHILDREN) KILLED

  * 167 CIVIL POLICEMEN KILLED

  * 2,400 HOMES DESTROYED

  * 100,000 LEFT HOMELESS

  * 325 FACTORIES & WORKSHOPS
  DAMAGED OR DESTROYED

  * 60 POLICE STATIONS DESTROYED

  * 50 UN FACILITIES DAMAGED

  * 45 MOSQUES SEVERELY DAMAGED OR
  DESTROYED

  * 29 SCHOOLS & UNIVERSITIES DAMAGED OR DESTROYED

  * 21 MEDICAL FACILITIES SEVERELY
  DAMAGED OR DESTROYED

  * 10 WATER OR SEWAGE PIPES DAMAGED

  * EST. TOTAL DAMAGES: $1.9 BILLION

  Gaza Freedom march

  Και μερικά αρχεία για την ιστορία του παλαιστινιακού προβλήματος μέσα από τη ματιά των Ηνωμένων Εθνών… για όσους έχουν όρεξη για διάβασμα…
  The Question of Palestine and the United nations.pdf

  The_Origins_and_Evolution_of_the_Palestine_Problem_part_I_1917-1947.pdf

  The_Origins_and_Evolution_of_the_Palestine_problem_part_II_1947-1977.pdf

  The_Origins_and_Evolution_of_the_Palestine_Problem_part_III_1977-1983.tif

  The_Origins_and_Evolution_of_the_Palestine_Problem_part_IV_1984-1988.tif

  1. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες και για τα λινκ… σκοπεύω να τα χησιμοποιήσω 😉

 2. Τα kudos μου για την μετάφραση Jaquou.

  Με την ευκαιρία, μπορούμε να κοινοποιούμε λινκς σε ποστ του ΣΧΣ ή είμαστε ακόμα σε …beta? 🙂

  1. Κάνετε λίνκ άφοβα… τα αβαταρ βοηθάνε να είμαστε όλοι απελευθερωμένοι και να μην μας νοιάζουν τα λάθη 😉
   Ευχαριστώ για τα kudos… αλλά δεν χρειάζονται 🙂

 3. Εκπληκτικο αρθρο.Ευχαριστουμε πολυ.
  Οσο για την μεταφραση…:) 🙂

  Καλημερες σε ολους…

 4. Όταν είδα στον τίτλο τη λέξη Γάζα, έχοντας δει και την προηγούμενες μέρες το θέμα για τη μαζική εξόντωση αδέσποτων, μου ήρθε στο μυαλό το Waltz with Bashir
  Animated ντοκιμαντέρ θα το χαρακτήριζα… ο δημιουργός του άκουγε Max Richter όσο έγραφε το σενάριο και δεν είναι τυχαίο που ζήτησε από το γερμανό μουσικό να γράψει τη μουσική…
  Η ταινία πραγματεύεται τα παιχνίδια της μνήμης ενός ισραηλινού που πήρε μέρος στην εισβολή του ισραήλ στο Λίβανο το 1982… Δεν είναι αποκάλυψη τώρα αλλά για κάποιο λόγο είναι πολύ πιο οικεία σε μένα παρότι δεν είμαι πολύ φαν των animated ταινιών.
  Οσοι χρησιμοποιούν rapidshare μπορούν να το βρουν εδώ και να το κατεβάσουν…
  Υπότιτλοι αγγλικοί εδώ

  Και φυσικά για να είναι ολοκληρωμένο το πακέτο και το soundtrack

  Η ταινία χάνει όταν τη βλέπεις στον υπολογιστή -την είχα δει σε θερινό πρώτη φορά- αλλά όπως και να χει είναι καταπληκτική… με έκανε φαν των animated…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s